Brunswijk presenteert dubieuze uitgifte mijnbouwrechten aan DNA

Vicepresident Ronnie Brunswijk. Beeld: GOV TV
Print Friendly, PDF & Email

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk heeft vandaag tijdens de openbare vergadering een beeld gepresenteerd aan het parlement over de wijze waarop de vorige regering mijnbouwrechten heeft gegeven aan ondernemers. Uit de presentatie van de vp blijkt, dat de vorige regering overnight goudconcessies zou hebben uitgegeven aan bedrijven en personen. Brunswijk heeft een lijst met namen overhandigd aan het parlement van personen die goudconcessies hebben gekregen.

Anderen hebben zelfs eerst hun mijnbouwrechten gehad en daarna ingediend. In een geval heeft de persoon de beschikking gekregen en na dertig dagen ingediend. Brunswijk stelt dat bepaalde beschikkingen zelfs buiten de normale kantooruren in orde zijn gemaakt.

De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, heeft de instructie gekregen om al deze mijnbouwrechten in te trekken. Zaken moeten onderzocht worden. Als blijkt dat zaken goed zijn verlopen zullen de aanvragers nieuwe beschikkingen ontvangen. Deze zaken hebben in de periode van 2015 tot 2020 plaatsgevonden.

Het gedoogbeleid van de afgelopen 25 jaar op de Marowijne- en Lawarivier zal niet voortgezet worden door de huidige regering. Alle toestemmingen die aan skalianhouders zijn gegeven worden nagekeken. Vóór december 2021 wil de regering alle skalianoperaties op rivieren stopzetten. Hij stelt dat de huidige regering heel veel heeft gezien vanaf haar aantreden. Brunswijk vindt het niet gepast dat personen nu, wat ze gedaan hebben, in de schoenen van anderen proberen te schuiven.

Hij zegt dit te zullen overlaten aan de samenleving om zelf een oordeel te vellen over het verkopen van het land wanneer het gaat om natuurlijke hulpbronnen. Voormalig vp Ashwin Adhin, die na het betoog van Brunswijk om een persoonlijk feit vroeg, zei dat zijn woorden verkeerd geïnterpreteerd worden.

De vp heeft eerder aangegeven dat er een uitverkoop is gehouden van de natuurlijke hulpbronnen voor multinationals en niet aan Surinamers. Brunswijk die kort daarop reageerde gaf te kennen, dat wanneer het om uitverkoop gaat het niet uitmaakt als het gaat om buitenlanders of Surinamers.

VANDAAG