Landelijke winkelcontroles opgevoerd; prijsopdrijving waargenomen

Producten worden door bestuursambtenaren op prijs gecontroleerd. Foto: ministerie EZ

Het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) is in samenwerking met de bestuursdiensten gestart met het opvoeren van de landelijke winkelcontroles. De ressorten Flora, Nieuwweer/Leiding en Welgelegen zijn maandag aangedaan. Er is waargenomen dat sommige basisgoederen zoals zout, suiker, blom, aardappel, knoflook en eieren geen prijsaanduiding hadden.

Verder is geconstateerd dat bepaalde voorverpakte goederen ook niet het juiste gewicht hadden en weegschalen niet waren geijkt. De winkelier is ernstig berispt om de voorverpakte goederen opnieuw te wegen en ze met het juiste gewicht te verkopen. Ook is de vergunninghouder aangezegd om de weegschaal te laten ijken.

De onderzoeksambtenaren zijn ook enkele vervallen producten tegengekomen, die meteen van de schappen zijn gehaald. In het ressort Welgelegen heeft de controledienst prijsopdrijving waargenomen op bepaalde basisgoederen. Uien werden tussen de SRD 10 en SRD 15 verkocht in plaats van SRD 6,25.

Verder is ook prijsopdrijving geconstateerd op zout, aardappel, suiker, blom en Morjon tomatensardine. De vergunninghouders hebben direct, in bijzijn van de ambtenaren, de prijzen correct aangepast. Deze landelijke controle wordt voortgezet en het ministerie van EZ doet een beroep op de samenleving om bij geconstateerde misstanden haar klachten door te geven.

VANDAAG