Veiliger naar school; maximaal tien leerlingen per klas

Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Foto: CDS

Als de schooldeuren op 1 oktober opengaan mag een leerkracht maximaal dertig leerlingen hebben, in groepjes van maximaal tien. De kinderen gaan dus niet elke dag naar school, zei minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur gisteren tijdens een persbijeenkomst. Per schoolniveau worden er schema’s uitgewerkt voor onderwijs in de klas en onderwijs op afstand.

Bij onderwijs op afstand wordt gebruikgemaakt van radio, televisie en het internet. Sommige scholen zullen ook op zaterdag onderwijs aanbieden. Er zal meer informatie worden verstrekt via de media en sociale media. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal regelmatig updates sturen, omdat alles nieuw is en regelmatig bijsturen zeker nodig zal zijn.

Maatregelen
Van iedereen die het schoolterrein opkomt, worden de handen gereinigd en wordt de temperatuur opgemeten. De bedoeling is dat elke leerling naast mond- en neusbedekking ook een klein flesje sanitizer van huis meeneemt, op basis van 60 procent alcohol en een schoon doekje om de handen te drogen. “Net als overal moeten we ook op school anderhalve meter afstand houden: in de klas, in de pauzes en ook bij de wasbakken en toiletten. Dus geen brasa’s geven of handen schudden,” zei de minister verder.

De scholen hebben speciale looproutes aangegeven, zodat leerlingen zo min mogelijk met elkaar in aanraking komen. In de klas is de afstand tussen de tafels en stoelen gemarkeerd. Op alle scholen zullen informatieposters hangen, beweert Levens. De pauzes van de verschillende leerjaren zijn niet simultaan. Leerlingen mogen tussendoor naar buiten om even hun mond- en neusbedekking af te doen.

Verder is afgesproken dat de schoolkantines niet opengaan en moeten kinderen dus eten en drinken van huis meenemen. Leerlingen die met de schoolbus of schoolboot naar school gaan, zullen het komend schooljaar ruimer zitten, omdat in de schoolbussen alleen kinderen bij de open raampjes mogen zitten. De andere stoelen blijven leeg. Schoolboten mogen maximaal acht tot tien personen vervoeren, zei minister Levens.

Bescherming
Op 1 oktober begint landelijk het nieuwe schooljaar voor circa 144.000 leerlingen, 10.500 leerkrachten en 5.150 medewerkers van 574 basisscholen en het voortgezet onderwijs junioren- en seniorenniveau. De departementsleiding doet er alles aan om iedereen zo goed mogelijk te beschermen tegen COVID-19.

In overleg met het ministerie van Volksgezondheid en andere deskundigen zijn volgens minister Levens de scholen veiliger gemaakt op technisch, persoonlijk en onderwijsgebied. Zoals in elke grote vakantie zijn de scholen goed schoongemaakt. Daarnaast zijn er aanvullende hygiënische voorzieningen getroffen.

Zo werken de toiletten en hebben alle wasbakken kranen met stromend water en zeep, zodat de kinderen en onderwijsgevenden hun handen goed kunnen wassen. Op het schoolerf en in de klas is mond- en neusbedekking verplicht voor leerkrachten, ondersteunend personeel en kinderen vanaf de eerste klas (leerjaar 3) van de basisscholen.

VANDAAG