President neemt petitie Pakittow niet in ontvangst

Pakittow wacht bij het presidentieel paleis om een petitie in te dienen. Naast hem Pet Gajadien. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

President Chan Santokhi heeft de petitie die activist Stephano ‘Pakittow’ Biervliet aan hem zou overhandigen niet in ontvangst genomen. Van de ondersteuner, Pet Gajadien, kreeg de activist die zich met drie securityguards bij het presidentieel paleis aanmeldde, te horen dat de president andere verplichtingen had.

Volgens Gajadien ging de president er in eerste instantie wel mee akkoord dat hij de petitie om 09.00 uur zou ontvangen. Biervliet zegt dat hij de petitie niet zal achterlaten voor Santokhi en neemt die weer mee naar huis.

“Ik ben een activist en ik zal doorgaan met hetgeen ik bezig ben te doen. Ik heb geen politieke kleur. Ik ben neutraal en het maakt voor mij niets uit als ik word uitgelachen. Op het kabinet van de vorige president waren ook mensen die mij uitlachten, maar kijk nu waar we zijn. Dit is slechts het begin, mensen zullen later beseffen waar het over gaat”.

Shanti Sital, die ook op het Onafhankelijkheidsplein was, zegt dat zij de situatie zat is. “Ik ben zelf naar hier toegekomen om ook mijn stem te laten horen, omdat het zo niet door kan. Geen enkele regering moet ons komen belazeren. Dit kan zo niet doorgaan. Elke regering die de macht overneemt komt ons uitbuiten. De brandstofprijsverhoging is moordend, we voelen het allemaal, de dubbele salarissen van de hoge functionarissen binnen de regering, laten ze dat alvast stoppen.” Assembleeleden hebben twee tot drie banen. Ze wil dat Santokhi die zaken terugdraait in plaats van nog meer geld bij het volk weg te halen.

Ze vindt dat first lady Mellisa Santokhi ons schande geeft. “De schoolkinderen hebben niets van haar gehad. Ze kan alleen dansen voor ons, terwijl de school over enkele dagen begint.”

Een andere demonstrant, die niet bij naam genoemd wil worden, vindt dat de situatie niet onderschat moet worden. “Zijn salaris laat het niet meer toe om de huur te betalen. Hij kan ook niet voor zichzelf zorgen.” Ook de verhoogde bustarieven baren hem zorgen. President Santokhi had het volk iets anders beloofd. “Laten de hoge functionarissen zoals de ministers, DNA-leden en adviseurs ook teruggeven. Deze regering is een familieregering en dat kan niet,” vindt hij.

“Het maakt mij niets uit als de regering er ampertjes twee maanden zit. De start van de regering is verkeerd.

Jowaisha Ristie, die ook gehoor heeft gegeven aan de protestactie, ziet graag dat de regering naar andere mogelijkheden uitkijkt in plaats van al die verhogingen die doorgevoerd worden. De manier hoe het nu gaat is totaal verkeerd. De regering werkt niet samen met het volk. De regering haalt alle subsidies weg en men probeert mensen de mond te snoeren en dat kan niet. Er zijn leveringskosten overal en de prijzen zullen allemaal omhooggaan. Niemand moet ons voor de gek houden, zegt Ristie.

Simone Awanna

VANDAAG