President Santokhi: “Plan voor heropstart FAI ligt klaar”

President Chan Santokhi heeft samen met een regeringsdelegatie het district Saramacca bezocht. Foto: CDS

Er ligt een plan klaar voor de heropstart van bacovenbedrijf FAI. De regering is met deskundigen bezig naar een oplossing te zoeken. Bovendien hebben juristen de opdracht gehad om een aantal zaken binnen het bedrijf te onderzoeken. Deze informatie deelde president Chan Santokhi gisteren met de bewoners van het district Saramacca, waar hij samen met andere regeringstoppers aanwezig was.

Het staatshoofd gaf tijdens het bezoek aan, dat de regering naar het volk toegaat om samen de problemen van het land te bespreken en op te lossen. Een van de principes van de regering is om op te treden vanuit eenheid. De president merkte op, dat Saramacca veel potentie biedt als het gaat om de agrarische sector, gebruikmakend van de moderne technologie. Dat gaat maken dat jongeren interesse gaan tonen voor de sector.

Alertheid
Het staatshoofd riep de gemeenschap op alert te blijven voor het COVID-19-virus. Onderwijs heeft de nodige aandacht van de regering en de president verwacht ondanks de COVID-19-pandemie betere prestaties aan het eind van dit schooljaar, omdat zowel leerkrachten als leerlingen sterk gemotiveerd zijn. De eenheid en het respect werden benadrukt, omdat met verdeeldheid het district Saramacca niet tot ontwikkeling gebracht kan worden.

De minister van Openbare Werken heeft de opdracht gehad om de negentien pompen, die uit de technische samenwerking met India beschikbaar zijn, in te zetten. Hiermee moet het probleem van de waterbeheersing in het district worden aangepakt. Het staatshoofd beloofde de aanmeersteigers van het vissersdorp te Boskamp te zullen rehabiliteren.

Aanpak problemen
De waterkant van Groningen zal een facelift krijgen, om zo toeristen aan te trekken het gebied te bezoeken. De grondproblematiek en gezondheidszorg binnen het district genieten eveneens de aandacht van de regering. Er zijn veel goede plannen voor Saramacca, zeker als het gaat om projecten binnen de agrarische sector.

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk gaf aan, dat de regering zich sterk moet maken voor het tegemoetkomen van de agrariërs in het district. Hij noemde het oplossen van de grondproblemen, het creëren van afzetmogelijkheden en het beschikbaar stellen van kapitaal om zo de productie ter hand te nemen. Suriname moet zich nu meer focussen op de export, zodat er meer geld verdiend kan worden.

De regeringsdelegatie heeft ook bezoeken gebracht aan een aantal bedrijven in het district, te weten Donk Zuurzakken verwerkingsbedrijf, Gopex agrarisch bedrijf en Mareena’s bamifabriek.

VANDAAG