Santokhi: “Geen sprake van uitvoering structureel aanpassingsplan”

President Chan Santokhi. Beeld: DNA
Print Friendly, PDF & Email

“Wij hebben als regering nooit gezegd dat we een structureel aanpassingsplan gaan uitvoeren,” verduidelijkte president Chan Santokhi onlangs tijdens een persconferentie van de regering. De regering gaat een wederopbouwplan en crisisbeheersingsprogramma uitvoeren. Het staatshoofd zei dat de regering daaruit reeds een klein pakket heeft gehaald en gepresenteerd aan De Nationale Assemblee (DNA).

Ook is in DNA toegelicht waarom het zo snel als mogelijk moet worden uitgevoerd. Santokhi gaf aan dat het van belang is om het financiële huishouden goed in balans te brengen, zeker op maandbasis en voor de komende drie tot zes maanden. Ook verduidelijkte hij dat het internationaal om drie trajecten gaat. Multilateraal is de regering met het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), met als spits IMF, bezig gesprekken te voeren.

De president zei verder dat Suriname officieel een verzoek heeft gedaan bij het IMF en IMF bekijkt het multilateraal met betrokkenheid van de overige instituten. De onderhandelingen worden nog steeds gevoerd. Het heeft hier te maken met de betalingsbalanssteun en begrotingsstuk. Het staatshoofd zei dat de regering echter niet wacht op het IMF. Alles wat nu uitgevoerd zal worden is onderdeel van een uit te voeren plan.

Daarvoor zullen er meer parameters en indicatoren uitgewerkt moeten worden conform de internationale standaarden en volgens de normen van IMF. Wat IMF nodig heeft van de regering wordt afgerond en aan hun gepresenteerd. Het tweede traject houdt in dat er internationale instituten benaderd zijn. Zo is de regering in zee gegaan met het Franse bedrijf Lazard, dat de regering gaat moeten ondersteunen bij de onderhandelingen met het IMF.

Het derde traject is dat de regering onderhandelingen aan het voeren is met internationale financierders die zich gebundeld hebben in verschillende fondsen en instituten. Het gaat om een commerciële lening en is privaat kapitaal. Santokhi haalde verder aan dat de regering op alle drie trajecten goede resultaten heeft kunnen boeken. Deze moeten resulteren in het volledig onder controle hebben van de crisis.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG