Gadjradj: “Financiële waardering vervolgingsambtenaar is benedenmaats”

Samantha Gadjradj, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten

De financiële en rechtspositionele waardering voor de vervolgingsambtenaar meer nog de totale rechterlijke macht is benedenmaats. Mensen verdienen gewoon te weinig en dit is absoluut geen inspiratie om de aangenomen taken te realiseren, risico’s te nemen en dagelijks cruciale beslissingen te nemen. Dit gaf Samantha Gadjradj, deken van de Surinaamse Orde van Advocaten (SOvA), vandaag te kennen bij installatie van dertien nieuwbakken substituut-officieren van justitie.

Ze zei dat advocaten het al helemaal moeilijk hebben. Hun vrije beroep kenmerkt zich enkel met financiële onzekerheid. Advocaten zijn niet verzekerd en ze hebben geen pensioen. Ook zij kijken naar de toekomst en wat die zou mogen brengen.

Gadjradj weidde uit naar de huidige economische situatie, en kaartte aan dat cliënten niet meer kunnen betalen voor rechtsbijstand. Voor advocaten wordt het verlenen van rechtsbijstand hierdoor steeds moeilijker. Daarnaast worden de kosteloze bijstandszaken structureel laat tot niet betaald. “Wie denkt dat SRD 500 voor een complete zaak voldoende is, heeft het glad mis”, zegt ze.

Gadjradj voerde aan dat de SOvA zeer verheugd is met de aanstelling van dertien substituut-officieren van justitie. Wat een verlichting in werkdruk zal dit brengen voor hen allen. Ze is verheugd dat de officieren een brede interesse hebben getoond in het strafrecht om de samenleving als zodanig te dienen. Van een officier mag worden verwacht dat die beschikt over een goede werklust, goede contactuele eigenschappen, zorgvuldigheid, verantwoordelijkheid, engelengeduld, een goed onderscheidend vermogen en een constante beroepsernst.

Daarnaast wordt verwacht dat deze nieuwe officieren eveneens beschikken over luisterbereidheid, een scherpe persoonlijkheid, leiderschap en enthousiasme. De deken merkt op dat ondanks de moeilijke economische situatie deze mensen hebben gekozen voor dit beroep.

De nieuwe substituut-officieren van justitie zijn: Romeo Rampersad, Rashmi Chotkoe, Ruth Nunes, Deepak Bhagwandien, Aficke Spier, Rita Sitaram, Vijantimala Panchoe, Sardhawatie Ramdajal, Priscilla Roep, Santusha Raghoe, Satyamperkash Garib, Sudesh Sewgobind en Maritza Bobb.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG