President Santokhi neemt het op voor first lady

President Santokhi

“First lady, we bidden ook voor jou. Onbaatzuchtig werk je,” zei president Chan Santokhi gisteravond tijdens een kerkdienst in de Shri Vishnu Mandir aan de Koningstraat in verband met Navratri, de vastenperiode van de hindoes. De president prees zijn echtgenote voor het vele werk dat zij verzet.

Om het goede te dienen, om te gaan voor een betere situatie, om te gaan voor een beter land, zei de president verwijzend naar de first lady.

First lady Santokhi luistert naar de toespraak van de president. Vicepresident Brunswijk was ook aanwezig bij de kerkdienst.

Vorige week werd een circulaire rondgestuurd waaruit bleek dat first lady Mellisa Santokhi er nog een functie bij had gekregen. Per 1 oktober 2020 was de first lady benoemd tot algemeen directeur van het Kabinet van de President.

De first lady is tevens lid van de Raad van Commissarissen bij Staatsolie en vicevoorzitter van de presidentiële commissie Toetsing Rechtspositionele Aangelegenheden, advocaat en trekker van Get Skilled Academy. Volgens een verklaring van het Kabinet van de President heeft de first lady de functie van vicevoorzitter in de presidentiële commissie Toetsing Rechtspositionele Aangelegenheden wegens de toegenomen werkdruk vorige maand op eigen verzoek neergelegd.

De kritiek vanuit de samenleving was enorm. Velen snappen niet waarom één persoon zoveel functies moet bekleden. Er wordt gesproken over nepotisme. Vanuit zowel de coalitie als oppositie kwam ook kritiek op al deze benoemingen.

De functie van first lady is een ceremoniële functie. Volgens een presidentieel besluit uit 2016 verleent de first lady ondersteuning aan de president in het verrichten van ceremoniële handelingen. De echtgenote van de president houdt zich voornamelijk met sociale activiteiten bezig, is een veelgehoorde opmerking.

VANDAAG