SLM-personeel wil uitbetaling op basis van koersaanpassing

Leden van de bond bij de SLM gisteren tijdens de persconferentie in het C-47-gebouw. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Het personeel van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) wil uitbetaald worden op basis van de nieuwe koers van de Centrale Bank van Suriname, die vastgesteld is op SRD 14.29 per US dollar. In de gemeenschap leeft er een idee dat SLM’ers in US$ worden uitbetaald, maar dat is niet waar.

“We hebben wel een gedollariseerd salaris, maar we krijgen Surinaamse Dollars in handen. Alles is duur geworden, de hele economie is gebaseerd op de unificatiekoers. Wij willen dat de salarissen op basis van de huidige koers aangepast worden,” zei bondsvoorzitter BP-SLM Steven Samson, gisteren tijdens een persconferentie.

De Raad van Commissarissen (RvC) heeft een bericht gelanceerd, dat de bond zonder te praten in beraad is gegaan. Dit wordt door Samson ontkend. Hij beweert dat uitputtend is gesproken op regeringsniveau. Jermaine Kerk, de tweede secretaris van de bond, gaf aan dat de kwestie van dollarisatie van de salarissen vanaf begin jaren negentig aan de orde is. Toen is overgegaan tot het dollariseren van de lonen.

Geen politieke inmenging
Tijdens de persconferentie werd ook meegedeeld dat de financiële situatie van het bedrijf er momenteel niet rooskleurig uitziet. Het is daarom belangrijk dat er een directeur wordt geplaatst, die weet heeft van zaken. Een reorganisatie is van groot belang om het bedrijf te redden. “Wij zullen het niet meer toelaten dat er geëxperimenteerd wordt met het bedrijf. We gaan geen politieke inmenging meer accepteren en niemand gaat zomaar zitten op de stoel van CEO,” merken de bestuursleden op.

Zij hebben verder aangegeven dat de SLM in tien jaar tijd zes directeuren heeft gehad en het bedrijf door mismanagement is achteruitgegaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat de luchtvaartmaatschappij er nu zo uitziet. Zij vragen naar zo min mogelijk politieke beïnvloeding. De bond is voorstander van een crisisteam om de eerste zes maanden verslag uit te brengen.

Luchtvaartkennis is belangrijk bij het aanstellen van een nieuwe directeur. “Het moet een goede manager en iemand met een goede trackrecord zijn, die affiniteit heeft met het bedrijf. We zijn de afgelopen jaren door wanbeleid in moeilijk vaarwater terechtgekomen en dat willen we niet meer hebben,” stellen de bestuursleden.

Acute problemen
De secretaris van de bond, Marcia Clumper, gaf aan dat niet naar verhoging wordt gevraagd. Er is gevraagd om het salaris op te trekken naar een nieuw koerscomponent. De personeelsleden zijn bereid terug te geven, maar acute problemen moeten worden opgelost. “We dragen af conform de US dollarkoers. De samenleving weet niet wat het spin-off effect is van de SLM. De SLM heeft geen eigen pot opgebouwd. De afgelopen periode hebben we COVID-19 kunnen overbruggen. We hebben altijd gewaarschuwd hiervoor, maar er werd niet naar ons geluisterd,” aldus de bestuursleden.

De personeelsleden zijn vanaf vrijdag in beraad en wachten donderdag af om iets te vernemen vanuit de regering zoals is afgesproken. “We leveren ook in sinds mei en hebben gesteld dat we US$ 100.000 willen teruggeven. Wij ontvangen al maanden een verminderd salaris en dat weet de gemeenschap niet. Er zijn mensen die niet meer naar het werk kunnen, omdat zij niet kunnen tanken. We zijn niet onredelijk, maar dat weet de gemeenschap niet,” geven ze verder aan.

Afgelopen zaterdag had de bond een gesprek met een regeringsdelegatie onder leiding van de minister Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Albert Jubithana. Ook de ministers Riad Nurmohamed en collega Reshma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW en J) waren aanwezig. De ministers waren niet onwelwillend, hebben de problemen aangehoord en hadden begrip. Er was gevraagd om tot donderdag te wachten voor een reactie.

Simone Awanna

VANDAAG