Minister Mathoera en Indiase ambassadeur gaan voor duurzame samenwerking

Minister Mathoera en de Indiase ambassadeur bespreken samenwerking. Foto: Ministerie van Defensie

De historische en diplomatieke relatie en de bilaterale samenwerking tussen Suriname en India zijn de belangrijkste agendapunten die onlangs zijn besproken tijdens een ontmoeting tussen defensieminister Krishna Mathoera en ambassadeur Mahender Singh Kanyal. Verder is tijdens de bespreking stilgestaan bij de diverse creditlines die India aan Suriname heeft doen toekomen.

Met de invulling van de diverse kredietlijnen is in de afgelopen jaren op verschillende vlakken samengewerkt aan de verdere versterking en professionalisering van de defensieorganisatie, meldt het ministerie in een persbericht. Dankzij deze creditlines heeft het departement communicatieapparatuur en zwaar materieel zoals bulldozers en drie Chetak-helikopters, voor het Nationaal Leger kunnen aanschaffen.

Verder zijn er binnen deze creditlines trainingen verzorgd die zich toegespitst hebben tot het opleiden van Chetac-helikopterpiloten en technici voor het kunnen plegen van (deel)onderhoud van de toestellen in Suriname. Ook de aanschaf van een fire-arm simulator komt uit deze kredietlijn.

Afspraken
Minister Mathoera heeft, gezien de urgentie, meteen enkele afspraken gemaakt met de diplomaat over het achterstallige onderhoud en de inspectiewerkzaamheden van in het bijzonder de drie Chetak-helikopters. Deze moeten regelmatig worden ingezet voor essentiële militaire doeleinden zoals verkenning en patrouille. Maar ook ten tijde van evacuatie of voor het transport van (militaire) goederen.

Ambassadeur Singh Kanyal haalde de samenwerking aan op het gebied van kaderopleidingen en trainingen. Daarop aansluitend gaf hij te kennen dat er wederom plaatsingsmogelijkheden zijn voor enkele kandidaten voor het volgen van opleidingen verbonden aan de National Defense College (NDC) en de Indian Technical en Economic Cooperation (ITEC).

Minister Mathoera heeft verder aangegeven zeker te zullen ingaan op het aanbod van de Indiase ambassadeur. Volgens haar zal het ministerie in zijn beleid de komende periode, samen met de Indiase ambassade, de diverse trainingsmogelijkheden in kaart brengen om optimale benutting te garanderen.

Tentoonstelling
De dertiende ‘Aero India Exhibition 2021’ is tijdens de ontmoeting ook besproken. Het gaat in deze om een prestigieuze tentoonstelling, georganiseerd door het ministerie van Defensie van India, waarbij behalve India nog zeven andere landen participeren. Ambassadeur Singh Kanyal deed meteen het verzoek aan minister Mathoera om dit evenement bij te wonen.

Bij deze exhibitie wordt er namelijk het allernieuwste op technologisch gebied ten behoeve van de krijgsmachtdelen gedemonstreerd. Minister Mathoera gaf te kennen dat dit evenement van zeer grote waarde is omdat het blijven moderniseren van de defensietechnologie noodzakelijk is gezien de steeds uitdijende cybercrime wereldwijd.

De diplomatieke relatie tussen beide landen dateert van 1976. In 1977 opende India de deuren van haar ambassade in ons land en Suriname deed dit in het jaar 2000 in India.

VANDAAG