Minister Somohardjo: “We kunnen ambtenaren met beschikking en getoonde prestatie uitbetalen”

Minister Somohardjo. Foto: Biza

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza), zegt in gesprek met Suriname Herald dat ambtenaren met een beschikking en die de presentielijsten de afgelopen zes maanden hebben getekend, in december worden uitbetaald. Afdelingshoofden van de verschillende afdelingen moeten de ambtenaren met een beschikking in kaart brengen.

“Vóór eind van deze maand zal de eerste groep in beeld gebracht worden en dan de volgende maand weer, zodat we gefaseerd kunnen uitbetalen. Hierdoor leg je niet ineens een te grote druk op de staatsuitgaven,” geeft Somohardjo aan.

Het is belangrijk dat de mensen een beschikking hebben en volgens de juiste voorwaarden in dienst zijn genomen. Bovendien moet de arbeid die ze hebben verricht aantoonbaar zijn. Er zal ook navraag gedaan worden bij het hoofd van de desbetreffende afdeling, om na te gaan wie op de betaalrol mag.

De bewindsman weet niet precies hoe groot deze groep ambtenaren is, maar de afdelingen hebben tot eind november de tijd om na te gaan of alle zaken in orde zijn, voordat de mensen op de rol worden geplaatst. “Ik wil voorkomen dat we teveel en onterecht mensen op de rol plaatsen, waardoor er een te grote druk komt op de staatsuitgaven,” zegt Somohardjo.

De afgelopen maanden, kort voor de verkiezingen, zijn 15.000 ambtenaren in dienst genomen. Deze ambtenaren zijn verdeeld in verschillende categorieën. Sommigen hebben wel een beschikking maar ontvangen geen geld, terwijl anderen loon ontvangen maar geen beschikking hebben.

Simone Awanna

VANDAAG