Verhoor Van Trikt wordt vandaag vervolgd

Voormalig governor van de Centrale Bank van Suriname, Robert van Trikt. Foto: Suriname Herald

De zaak tegen voormalig governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, en zijn zakenpartner Ashween Angnoe gaat vandaag voor. Begin oktober werd besloten de zaak te verdagen naar 26 november, waarbij het verhoor van Van Trikt wordt voortgezet. Van Trikt en zijn zakenpartner Angnoe worden verdacht van ernstige strafbare feiten waaronder verduistering en money laundering.

Tijdens het verhoor op 5 oktober maakte Van Trikt duidelijk, dat hij nooit kwaadaardige bedoelingen had om de moederbank te benadelen. Hij liet weten dat de handelingen die gepleegd werden geen geheim waren, omdat men binnen de bank wist wat hij deed. Er was wel sprake van druk van buiten, die op hem werd uitgeoefend. Van Trikt liet weten dat hij slachtoffer is geworden, omdat hij pas op een later tijdstip doorhad dat men hem voor de gek hield.

De ex-governor ziet geen probleem in de vijf overeenkomsten die zijn gesloten tussen Orion Assurance & Advisory NV en de CBvS. Volgens hem is er geen vuiltje aan de lucht als er door de moederbank geen aanbestedingen voor projecten worden gehouden.

De Raad van Commissarissen hoeft volgens Van Trikt ook niet op de hoogte te worden gesteld aan wie een project is gegund. Van Trikt en Angnoe zijn aandeelhouders bij Orion Assurance & Advisory NV. De raadsman van Van Trikt heeft eerder aangegeven, dat zijn cliënt onschuldig is en de ex-minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in deze zaak de schuldige is.

Er loopt een opsporingsbevel tegen Hoefdraad. Ook Interpol is gevraagd Hoefdraad internationaal op te sporen. Minister van Justitie en Politie (Juspol), Kenneth Amoksi, heeft onlangs in het parlement aangegeven dat het Juspol nog niet is gelukt de ex-minister op te sporen. Parlementariërs vroegen om geïnformeerd te worden over de zaak van Hoefdraad.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG