Suriname moet deal sluiten met schuldeisers

Suriname zal deze week een deal moeten sluiten met schuldeisers na het missen van een rentebetaling van US$ 25 miljoen op zijn obligaties. Het ministerie van Financiën bespreekt een akkoord om betalingen uit te stellen en wanordelijke wanbetaling te voorkomen, met een deal die deze week wordt verwacht, zeiden mensen, die anoniem wilden blijven omdat de zaak privé is, meldt persbureau Bloomberg.

Suriname sloeg de 30-dagen uitstelperiode over op zijn banknotes van 2026, die oorspronkelijk op 26 oktober moesten worden betaald, zeiden de mensen.

Het Surinaamse Creditor Committee, dat enkele houders van de 2023 en 2026-obligaties van Suriname vertegenwoordigt, zei maandag in een verklaring dat het het voorstel van de regering zal steunen. Leden van de groep zijn onder meer Franklin Templeton Investment Management Limited, Eaton Vance Management, GMO LLC en Greylock Capital Management.

Het herziene bod van Suriname, dat vrijdag afloopt, bevat een bepaling om af te zien van huidige standaardgebeurtenissen voor de 2026-bankbiljetten. Het zou de regering ook enkele maanden ademruimte geven voor betalingen voor de effecten die in 2023 verschuldigd zijn.

Het ministerie van Financiën reageerde niet op verzoeken om commentaar van Bloomberg.

Volgens gegevens van Bloomberg zijn de obligaties van het land dit jaar met 21 procent gedaald. Dat maakt het een van de slechtste spelers ter wereld, samen met het kwartet van Libanon, Ecuador, Venezuela en Argentinië, die ook hun schulden niet hebben betaald of geherstructureerd. Naast het onderhandelen met obligatiehouders, voert Suriname ook een programma met het Internationaal Monetair Fonds.

VANDAAG