Woordvoerder NDP: coalitie is ronduit misleidend bezig

Ricardo Panka. Beeld: STVS

De reactie van de coalitietop op de uitspraak van oud-president en NDP-voorzitter Desi Bouterse waarbij wordt aangegeven het huidige politiek bestel en bestuur “met wapens te verwijderen”, is ronduit misleidend. In gesprek met Suriname Herald zegt NDP-woordvoerder Ricardo Panka dat opzettelijk een verkeerde interpretatie is gegeven aan wat Bouterse gezegd heeft.

De coalitie van de regerende partijen heeft in een reactie met kracht de uitspraken van de NDP-voorzitter veroordeeld. “Suriname heeft op democratische wijze een nieuw parlement en nieuwe regeringsleiders gekozen op basis van de wet en geldende regels van de rechtsstaat. Dergelijk taalgebruik is niet alleen opruiend, maar ook contraproductief en polariserend. Dit soort onverantwoordelijk gedrag kan worden geïnterpreteerd als een overtreding van de wet,” staat aangeven in de gezamenlijke verklaring.

Overdreven reactie
“De reactie van de coalitietop is zeer overdreven. De heer Bouterse is tot tweemaal toe op democratische wijze gekozen tot president. Doen alsof de voorzitter van de NDP bedoeld zou hebben dat er wapens gebruikt moeten worden om deze regering ten val te brengen, vind ik op zijn zachtst gezegd een overdreven reactie,” zegt Panka.

Volgens hem heeft de voorzitter van de paarse partij het over de ideologische wapens om armoede te bestrijden en om de opkomst van etnische tegenstellingen af te wentelen naar een eenheid onder alle bevolkingsgroepen.

Hij geeft verder aan dat de coalitie door op deze wijze te reageren op de uitspraken van Bouterse, de samenleving wil afleiden van de werkelijke situatie in het land. “Het volk gaat gebukt onder ongecontroleerde hoge prijzen. De koersen gaan met de dag de lucht in met alle gevolgen van dien,” zegt Panka.

Hij benadrukt dat de NDP nimmer die oproep zal doen om wapens, zoals aangegeven wordt door de coalitie, te gebruiken om het huidige politiek bestel en bestuur te verwijderen. De woordvoerder ligt dan ook niet wakker van de uitspraak van de coalitie dat er wettelijke middelen aangewend zullen worden tegen bedreigende uitlatingen. “Wij voelen ons niet aangesproken. Niemand kan de NDP monddood maken,” zegt Panka.

VANDAAG