Hervatting veerdienst Suriname-Guyana voor onbepaalde tijd uitgesteld

MB Sandaka. Foto: DPI
Print Friendly, PDF & Email

Suriname en Guyana hebben de hervatting van de veerdienst tussen beide landen uitgesteld vanwege de grote groep Cubaanse vreemdelingen die bivakkeert te South Drain. De Cubanen willen de oversteek doen naar Guyana om van daaruit hun reis te vervolgen. Personen die de oversteek moeten doen van Guyana naar Suriname of visa versa moeten nu veel langer wachten.

Aanvankelijk zou de hervatting van de veerdienst op zaterdag 12 december plaatsvinden, laat Guyana Chronicle weten. De MB Sandaka zal worden gebruikt als het vervangende vaartuig voor de MV Canawaima.

De Guyanese minister van Openbare Werken, Juan Edghill, heeft het uitstel bevestigd. “Op diplomatiek niveau wordt het behandeld”, zegt hij. Zodra duidelijk is wat zal gebeuren met de Cubanen die zich te South Drain bevinden en er een oplossing is, zal de veerdienst weer worden hervat, liet hij weten. De minister vertelde ook dat de directeuren van Canawaima Ferry Inc. en het Canawaima Management Committee vrijdag een vergadering hierover hebben met elkaar.

Hij gaf mee dat de kwestie in handen is van de ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen in samenwerking met de Verenigde Naties (VN). Suriname en Guyana hadden in maart hun grenzen gesloten om de verspreiding van de COVID-19-pandemie tegen te gaan.

De presidenten Chan Santokhi en Irfaan Ali zijn beide van mening dat de veerdienst tussen Suriname en Guyana moet worden hervat. Deze beslissing werd genomen toen president Ali op 23 november een bezoek bracht aan Suriname in het kader van de viering van de Onafhankelijkheidsdag.

VANDAAG