“Verkiezing Newmont Werknemersorganisatie onrechtmatig verlopen”

“Verkiezing Newmont Werknemersorganisatie onrechtmatig verlopen”
Print Friendly, PDF & Email

De leden van de kandidatenlijst van Alwien Hardley zullen naar de kortgedingrechter stappen omdat ze van mening zijn dat de bestuursverkiezing die eerder deze maand werd gehouden, niet rechtmatig is, zegt Anthony Weewee, één van de kandidaten die meedeed aan de bestuursverkiezing van de Newmont Werknemersorganisatie (NWO), aan Suriname Herald. Zij willen nieuwe bestuursverkiezingen.

Volgens de tegenkandidaat hebben er een aantal zaken plaatsgevonden die niet statutair zijn. Afspraken om de leden op te halen zoals was opgenomen in een convocatie zijn niet nagekomen. Er was afgesproken dat het zittend bestuur bussen zou inzetten om de leden van Albina, Moengo en Langatabiki op te halen. Ze geven aan dat het bestuur tegen de regels in heeft gehandeld.

De bussen die vanuit Paramaribo zouden vertrekken, zijn veel later vertrokken. De bussen zijn pas na 12.30 uur vertrokken, terwijl de stemming tot 13.00 was. Er is nooit teruggekoppeld met de leden. De leden die zouden meereizen zijn ook niet in de gelegenheid gesteld om hun stem uit te brengen.

Ook is een deel van de leden die vanwege de COVID-situatie thuis zit niet geïnformeerd over de verkiezing, terwijl ze maandelijks contributie betalen.

De verkiezing van Joel Panka tot voorzitter van de NWO is in strijd met de statuten, vindt de groep Hardley die daarom naar de rechter stapt. Zeventig procent van de leden gaat voor de lijst Hardley. Een groot deel van de leden wil zich niet aansluiten bij de bond, omdat zij geen geloof heeft in het bestuur waar Panka voorzitter van is, zegt Weewee.

De werknemers zien volgens hem graag dat er een samenwerking komt tussen de mijnwerkersverenigingen in Suriname en met leden die representatief sterk zijn en daadkracht hebben.

De lijst van Panka behaalde een meerderheid van 173 stemmen. 361 leden brachten hun stem uit.

Simone Awanna

VANDAAG