Advocaten Hoefdraad worden gecriminaliseerd

De advocaten Lalji en Dubois na de zitting. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De advocaten van ex-minister Gillmore Hoefdraad worden gecriminaliseerd, omdat zij hem juridisch bijstaan. Murwin Dubois, een van de advocaten van Hoefdraad, legt uit dat het uitgangspunt van de strafwetgeving is dat eenieder onschuldig is totdat schuld is bewezen. Hij, Irene Lalji en Frank Truideman treden op als de raadsmannen van Hoefdraad, die verdacht wordt van oplichting, verduistering en het overtreden van de Anticorruptiewet.

“En daarvoor worden we gecriminaliseerd. We worden kapotgemaakt en beledigd,” zegt Dubois. Dit gebeurt voornamelijk op social media platformen, in het bijzonder op Facebook. Hij maakt duidelijk dat de advocaten hun bijdrage leveren om te doen vaststellen, dat ze alles gedaan hebben om de belangen van hun cliënt zo goed als mogelijk te behartigen wanneer het moment is aangebroken om de schuld of onschuld vast te stellen. De advocaat is van oordeel, dat er geen rekening wordt gehouden met het feit dat zij slechts hun werk doen en men aan karaktermoord doet.

“Men moet eerst gaan realiseren dat we geen loyalisten zijn van politieke partijen en eerst mensen zijn,” zegt Lalji die onlangs beledigd is op Facebook. Ze maakt duidelijk dat het Wetboek van strafrecht en strafvordering en andere wetten niet door de advocaten zijn geschreven. Integendeel is het de wetgever die deze wetten heeft gemaakt.

Het is een juridisch spel dat het Openbaar Ministerie (OM) een dagvaarding uitbrengt en advocaten op de dagvaarding hun excepties mogen opwerpen. Het is dan de rechter die in alle objectiviteit al deze verweren en wat het OM naar voren heeft gebracht een beslissing neemt. “We hebben met z’n allen gekozen voor een rechtstaat. In een rechtstaat zijn ook de overheid en advocaten gebonden aan wat in de wet staat,” zegt Lalji.

Ze legt verder uit dat van een advocaat verwacht wordt, dat die zijn werk naar behoren doet net als hoe dat verwacht wordt van bijvoorbeeld een interieurverzorger en ambtenaar. Een advocaat legt een eed af om elke zaak die ze in gemoede kunnen verdedigen zullen aannemen en rechtvaardig zullen achten.

Het advocatenteam ziet het als zijn taak om gebruik te maken van alle mogelijkheden die het Wetboek van strafvordering hen biedt. “Er is daar niets verkeerds aan,” legt Lalji uit. Ze hoopt dat de gemeenschap dit kan beseffen.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG