WOVS-voorzitter: “Ondernemers zien geen rooskleurige toekomst in nieuw jaar”

WOVS-voorzitter Gretl Wolfram. Beeld: STVS

COVID-19 heeft vele winkeliers oftewel ondernemers over de kop laten gaan, zegt Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS), in gesprek met Suriname Herald. Bij het doen van een korte evaluatie over het jaar 2020 geeft ze aan, dat de winkeliers ook te maken hebben gehad met de daling van de koopkracht door de unificatiekoers.

De producten in de winkels zijn duur en de aanschaf van deze dure producten wordt steeds moeilijker. Cashproblemen waren er ook, die ervoor hebben gezorgd dat de handel werd gestremd. De leveranciers accepteren nog geen giraal geld. Winkeliers zijn hierdoor verplicht om cash te betalen en te ontvangen in de winkel om de leveranciers te betalen. Het valutaprobleem heeft ook gezorgd voor ontwrichting van de prijzen in de winkels, voert Wolfram aan.

Ze vervolgt door aan te geven dat de controleurs van de controle-instanties geen eenduidige voorwaarden hebben waaraan een ondernemer zich dient te houden. Wat voor de bestuursdienst van het commissariaat wel goed is, wordt afgekeurd door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG).

“In 2020 was er echter niet veel positiefs te merken. Alleen dat de ondernemers grote verliezen hebben geleden,” zegt de WOVS-voorzitter. Dit jaar met zwaardere premies voor nutsvoorzieningen en koopkrachtdaling starten is er voor de ondernemers geen rooskleurige toekomst in zicht.

Wolfram hoopt dat de leveranciers, dit jaar, helder en transparant zijn over hun beleid. Ze moeten de prijzen van hun producten publiceren met adviesprijzen, zodat klanten zien wat de producten werkelijk kosten. Ook ziet ze graag dat de regering maatregelen, die zij wil implementeren, eerst bespreekt met de doelgroep.

Vishmohanie Thomas

VANDAAG