Project prijscontrole gepresenteerd aan minister Walden

Project prijscontrole gepresenteerd aan minister Walden. Foto: EZ
Print Friendly, PDF & Email

De initiatiefnemers van het project prijscontrole en prijsbewaking, de VHP-parlementariër Radjendre Debie en districtscommissaris (dc) van Saramacca Sherin Bansi-Durga, zijn gisteren ontvangen door minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ). Zij hebben het project gepresenteerd aan de minister.

De bedoeling is dat wekelijks alle winkels in elk ressort gecontroleerd worden en de prijzen van de basisgoederen gepubliceerd worden op de Facebookpagina BIC Saramacca. De prijzen van de basisgoederen zullen per ressort en supermarkt op de website van BIC Saramacca wekelijks te volgen zijn.

De door de regering doorgevoerde economische maatregelen om de economie weer op spoor te krijgen hebben inderdaad geleid tot prijsverhogingen van alle goederen en diensten. Het plan, waarvan de werking tot in details is uitgewerkt, werd door de districtscommissaris gepresenteerd aan de minister van EZ en haar staf.

De dc gaf aan dat het plan uitgaat van decentralisatie van de prijscontrole en prijsbewaking tot nu toe uitgevoerd door EZ naar het district en wel tot op ressortniveau, door opgeleide bestuursambtenaren.

Met de wekelijkse controle van de prijzen in de supermarkten tot op ressortniveau zal dit de controle minder corruptie gevoelig, maar ook kostenbesparend maken. Hierbij is de participatie van de burger vereist, die zal zorgen voor het welslagen van het project en het stimuleren van onderlinge concurrentie tussen de winkeliers.

Minister Walden vindt het project van de initiatiefnemers zoals aangegeven een goed plan en heeft het omarmd. Er is logistieke ondersteuning toegezegd aan het project. De minister zal hetzelfde model introduceren in andere districten. De publicatie van de prijzen zal ook op de website van het ministerie geplaatst worden.

De getrainde bestuursambtenaren, belast met de controle, zullen de wettelijke bevoegdheden krijgen om op te kunnen treden en hun werk zo efficiënt mogelijk te doen. De minister beaamt dat met dit systeem transparantie komt in het prijzenbeleid van de winkeliers. Dit project heeft een bottom-up approach, waarbij winkelier en consument betrokken worden.

VANDAAG