COVID-19-maatregelen gelden nog een week

Print Friendly, PDF & Email

De COVID-19-maatregelen zoals eerder door de regering aangekondigd zijn ongewijzigd. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft gisteren in een evaluatiemeeting de COVID-19-statistieken van de afgelopen week besproken. Uit de evaluatie blijkt dat het gemiddelde aan dagelijkse nieuwe positief geteste personen nog steeds te hoog is. Dat zijn nu ongeveer 79 nieuwe infecties per dag. Daarnaast zijn de meeste besmettingen te herleiden tot een periode rond de jaarwisseling.

Vanwege het hoge aantal actieve gevallen is de druk op het zorgpersoneel in de afgelopen week verder toegenomen. Het ministerie van Volksgezondheid doet er alles aan om toch kwalitatief goede gezondheidszorg aan te bieden aan elke besmette persoon.

De ‘R’, of het reproductiegetal, heeft in de afgelopen week een lichte daling vertoond en is momenteel rond een. Het positiviteitspercentage is in de afgelopen week gedaald van 27 naar gemiddeld 21 procent, met een gemiddelde van 18 procent in de afgelopen drie dagen. In de afgelopen zeven dagen zijn er acht personen overleden als gevolg van de COVID-19-besmetting.

Deze week zijn de Centrale Markt Paramaribo en de Noodmarkt aan de Kankantriestraat te Abrabroki weer voor het publiek opengesteld. Dit heeft plaatsgevonden na goede inspectie en aanpassing van de markten in overleg met de werkgroep Protocollen van het OMT.

De regering heeft aan de hand van de weekevaluatie besloten, dat de huidige maatregelen vooralsnog gecontinueerd worden voor een week. De regering zal de komende week verder evalueren en middels persconferenties de samenleving informeren met betrekking tot de infectietrend. Intussen zal met de diverse sectoren die nu nog gesloten zijn, gewerkt worden aan verdere aanscherping van de protocollen.

“Het is duidelijk dat wij nu, gezien het aantal besmettingen, nog steeds op een gefaseerde wijze de diverse sectoren zullen openstellen. Echter laat de situatie zoals die nu is, het nog niet toe,” meldt het COVID-19-clusterteam van ministers.

VANDAAG