Huis Elisabeth Samson officieel niet meer van de staat

Cynthia McLeod, voorzitter van het stichtingsbestuur Elisabeth Samson’s Huis, ondertekent de nodige documenten. Foto: Facebook

De stichting Elisabeth Samson’s Huis is vanaf vandaag de trotse eigenaar van het historische, monumentale pand aan de Wagenwegstraat 20B in Paramaribo. Dit laat de stichting in een persbericht weten. Het gebouw is bij de staat gekocht voor een bedrag gelijk aan de taxatiewaarde van SRD 4.265.960,75. De notariële akte van levering krachtens koop werd ondertekend door minister Diana Pokie van Grondbeleid en Bosbeheer, die de staat vertegenwoordigde, en de bestuursleden van de stichting.

Een donatie van de Nationale Postcode Loterij in Nederland maakte de koop mogelijk. Het gebouw zal op eigen kosten gerestaureerd en onderhouden moeten worden. Er komt een Elisabeth Samson museum en een museum van Arbeid in het gebouw. Deze verplichtingen zijn met de staat Suriname overeengekomen en vastgelegd in een aparte overeenkomst tussen de stichting en het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Het pand staat vanaf 2012 leeg en de aftakeling verliep vooral de laatste jaren in rap tempo.

Nog in het eerste kwartaal dit jaar wordt een aanvang gemaakt met de eerste fase van de restauratie, de kaskofase. De kosten hiervoor zijn geraamd op ruim US$ 310.000. Volgens planning duren deze werkzaamheden elf maanden. De fondsen hiervoor zijn aanwezig door giften van de Nationale Postcode Loterij en enkele Surinaamse bedrijven, en door gelden die de stichting eerder opbracht met fondsvormingsactiviteiten.

De fondsen voor verdere afbouw, circa US$ 1.000.000,00 heeft de stichting nog niet. Zij hoopt die in de komende tijd te krijgen van internationale organisaties, die het behoud van erfgoed ondersteunen en van lokale bedrijven en personen die het belangrijk vinden dat het Surinaamse erfgoed bewaard blijft en blijft bijdragen aan de schoonheid van Paramaribo.

Inrichting
Na de restauratie zal de begane grond worden ingericht zoals die was in de tijd van de historische figuur Elisabeth Samson, die het huis liet bouwen in circa 1742. Daar zal haar levensverhaal worden verteld, terwijl op de derde etage er een Arbeidsmuseum komt. De eerste etage zal een verhuurbare multifunctionele zaal worden en de tweede etage zal als kantoorruimte worden verhuurd. Daarmee zullen, naast de kaartverkoop van de musea, inkomsten worden gegenereerd voor het onderhoud van het pand. In de kelder komt er een bistro. Ook zal een groot buitenpodium plek bieden voor openluchtconcerten en voorstellingen.

De staat kocht het pand in 1821. Door de tijd heen zijn er verschillende overheidsdiensten in ondergebracht. Na de invoering van de schoolplicht in 1876 begon daar de eerste openbare school, de Willemschool. Daarna de eerste ulo-school, de Van Sypesteynschool en daarna de Burgerlijke Stand tot 1954. Het meest recent was er het ministerie van Arbeid en Technologische Zaken gehuisvest. Het gebouw heeft dus door de tijd heen het leven van vele Surinamers geraakt. Mede daarom vindt de stichting dat het voor Suriname behouden moet blijven.

De stichting verwacht dat het gerestaureerde Elisabeth Samson’s Huis een fraaie afsluiting van Paramaribo’s Unesco Werelderfgoed driehoek zal vormen en een grote toeristische trekpleister zal worden, wat Suriname zeker ten goede zal komen.

Achtergrondinformatie
Elisabeth Samson was een vrije, zwarte vrouw en de eerste zwarte vrouwelijke miljonair in heel Amerika. Ondanks tegenstand van het koloniaal bestuur werd zij de eerste zwarte Surinaamse vrouw die met een blanke man trouwde, wat haar een optekening in de historische werken bezorgde.

De stichting Elisabeth Samson’s Huis werd opgericht op 11 mei 2018 en heeft als doel het beheren, bewaren en conserveren van roerende en onroerende goederen, zaken en rechten die verband houden met de geschiedenis van Elisabeth Samson en van de werkende mens en het voor het publiek toegankelijk maken daarvan.

VANDAAG