Personenverkeer met Brazilië en Guyana stopgezet

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid. Beeld: GOV TV

De overheid heeft per direct het personenverkeer met Brazilië en Guyana stopgezet. Verder zal de bewaking van de landsgrenzen worden opgevoerd, aangezien de import van COVID-19-varianten met vooral deze twee landen een gevaar vormt. Dit zei minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid tijdens de gisteren belegde COVD-19-persconferentie.

Er zullen volgens de bewindsman slechts repatrianten met quarantainemaatregelen worden toegelaten. De grens via de lucht is dus uitsluitend geopend voor essentieel personenverkeer mits wordt voldaan aan de voorwaarden en protocollen specifiek geldend voor het desbetreffend land waaruit de persoon rechtstreeks afkomstig is.

De persoon wordt ook pas toegelaten als die vooraf goedkeuring heeft gekregen van de daartoe bevoegde Surinaamse autoriteiten om af te reizen, waarbij het essentieel karakter van de te maken reis zal worden beoordeeld. Voor wat de binnenlandse vluchten betreft zei de bewindsman dat die uitsluitend zijn toegestaan voor cargo, repatriatie van gestrande passagiers en medische noodgevallen.

Alcoholgebruik
Verder zei de minister dat ingaande gisteren het verboden is om alcohol te gebruiken in het openbaar. Dit besluit volgt naar aanleiding van de statistieken waarbij diverse besmettingen hebben plaatsgevonden bij personen die zich hebben opgehouden bij supermarkten. Ook het onnodig ophouden in de nabijheid van winkels en supermarkten is verboden. Hij benadrukt dat er hiertegen zal worden opgetreden.

Minister Ramadhin zei verder dat per gezin slechts een persoon zal worden toegelaten tot supermarkten en andere handelszaken. De verantwoordelijkheid en controle hiervan zal geschieden door de handelszaken.

Tijdens de persconferentie heeft de bewindsman ook aangekaart dat het toezicht op de naleving van de mondkapjesplicht op de werkplek zoals kantoren, bedrijfsruimten en ziekenhuizen wordt opgevoerd door mensen aan te wijzen die hierop zullen letten en optreden.

VANDAAG