VSB vraagt leden solidair te zijn met horecasector

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft haar leden opgeroepen om solidair te zijn met de horecasector en om vooral de restaurants met gesloten ruimtes en open terrassen op een voor hen gepaste manier te ondersteunen. Volgens de organisatie nemen enkele bedrijven waardebonnen af bij verschillende restaurants voor hun personeel. “Als u uw personeel tegemoetkomt en de horeca steunt, kunt u dit opbrengen als bedrijfskosten, met de verrekenmogelijkheden in fiscale sfeer.”

Robbin Roemer, voorzitter van de Stichting Uitgaanscentrum Paramaribo (SUP), gaat tegenover de Nieuwslijn, een publicatie van de VSB, in op de effecten van de COVID-19-maatregelen op de bedrijfsvoering binnen de horecasector. “We hebben het dan over een 70 procent drop in onze omzetten ten opzichte van 2019. Hierbij komt ook kijken dat met de unificatie het verlies groter is. Dit is desastreus,” zei hij.

Sinds de intrede van COVID-19 tien maanden terug zijn er continu momenten geweest, waarbij de horecasector haar deuren heeft moeten sluiten. “In deze tien maanden heeft de sector het ook ruim 60 procent van de tijd moeten doen met afhaal- en delivery service,” zegt hij. Gedurende de totale lockdown, partiële lockdowns en met beperkingen in de operaties van restaurants, heeft de sector sinds maart 2020 zeker zes maanden moeten leven van afhaal- en delivery service. Het gaat hierbij om de restaurants met gesloten ruimtes en terrassen.

De bedrijven die actief zijn in het subgebied zijn rond de Sommelsdijkstraat, Kleine Waterstraat, het Mr. L.J. Rietbergplein en de Wilhelminastraat. Zij moeten het echt hebben van de bezoekers, legt Roemer uit. “Wij hadden het nooit van enige afhaal of delivery. Als je nu 70 procent drop krijgt in opbrengsten, er geen zicht is op verbetering en er geen compensatie is, begint langzaam maar zeker het einde in zicht te raken,” vertelt Roemer.

Voor deze bedrijven zijn er twee zaken die de ontmoediging groter maken. Er zijn bedrijven die zitten met lonen en overige sociale lasten van het personeel die voldaan moeten worden, wat moeilijk wordt met het niveau van het inkomen dat momenteel gerealiseerd wordt. “Ik denk ook dat het bij de meeste ondernemers grotendeels gaat om de huur en andere vaste lasten, die men moet voldoen. Ook al zijn er concessies gedaan in de huur voor de ondernemers, uiteindelijk moet een deel voldaan worden wat met de huidige inkomsten niet te dekken is. Dit zijn de belangrijkste kosten, waaraan men niet kan voldoen,” zegt Roemer.

VANDAAG