Medische Zending blikt terug op jaar vol uitdagingen

Directeur Medische Zending, Herman Jintie. Beeld: NII

Het jaar 2020 was voor de Medische Zending (MZ) een jaar vol uitdagingen. De COVID-19-pandemie die Suriname in zijn greep had, heeft veel leermomenten voor de organisatie meegebracht. Directeur Herman Jintie beschrijft 2020 als een jaar vol immense uitdagingen, dat vele emoties teweeg heeft gebracht zoals angst, stress, frustraties en onzekerheid. “Maar met de kracht van onze Allerhoogste, hebben wij dit jaar kunnen trotseren,” zegt Jintie.

Ondanks de epidemie heeft de dienstverlening toch voortgang gehad en wel volgens het nieuwe normaal op de poliklinieken. De organisatie heeft ondanks de uitbraak van COVID, successen kunnen boeken. Zo is de relatie tussen MZ, de gemeenschappen en andere stakeholders versterkt door het samenwerken in de strijd tegen het COVID-19-virus.

De organisatie mocht in het voorbije jaar negen gezondheidszorgassistenten verwelkomen en de Borstvoedingscommissie heeft bewerkstelligd dat bij het Coördinatiecentrum een geschikte ruimte is gerenoveerd, waardoor op 21 januari de ‘MZ Bobimerki kamra’ in gebruik is genomen.

Ook de WASH-faciliteiten op de poliklinieken zijn verbeterd, mede dankzij de partners van MZ. Verder heeft MZ van verschillende stakeholders financiële en materiële ondersteuning ontvangen voor de aanpak van de COVID-19-uitbraak in de werkgebieden. Volgens Jintie is een van de successen ook de (her)start van de GzA-opleiding met inachtneming van de COVID-19-maatregelen.

De activiteiten die MZ heeft georganiseerd om het bewustzijn over het COVID-19-virus te vergroten bij zowel de MZ-medewerkers, de lokale gemeenschappen, het traditioneel gezag als de districtscommissarissen ziet de directeur ook als een van de successen.

Malaria
Gedurende het jaar 2020 had de MZ niet alleen te kampen met het coronavirus, maar ook de malariagevallen stegen in de tweede helft van dat jaar. “In 2020 hebben wij in totaal 129 malariagevallen gehad in het dorp Peleletepoe,” zegt Jintie. Om deze fikse malaria-uitbraak te beheersen zijn negenmaal Active Case Detections (ACD) en tweemaal Mass Drug Administration (MDA) uitgevoerd.

Er zijn ook vier voorlichtingscampagnes en drie krutu’s met de gemeenschap gehouden. Verder zijn er folders met informatie over malaria en korte filmpjes ontwikkeld in de lokale talen en eenieder is voorzien van een geïmpregneerde klamboe. Deze activiteiten hebben erin geresulteerd, dat het jaar 2021 is gestart met slechts vier malariagevallen te Peleletepoe. Jintie zegt dat er nu ook twee malariagevallen zijn te Palumeu.

VANDAAG