Huisartsen weigeren Bazo-kaarten van patiënten

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting
Print Friendly, PDF & Email

Personen die zich de afgelopen periode hebben aangemeld bij de huisartsen met vervallen Bazo-kaarten zijn weggestuurd, terwijl vicepresident Ronnie Brunswijk had bekendgemaakt dat vervallen kaarten geaccepteerd moeten worden. “Ik ben naar de dokter geweest en aan mij is gezegd dat ik niet geholpen zal worden, omdat de kaart vervallen is. Ik sta ingeschreven bij de RGD-poli Livorno,” zegt een bezorgde burger.

Een zwangere die ook van dezelfde polikliniek is, zegt dat zij SRD 500 heeft moeten betalen voor haar echo, omdat ze ook niet geholpen is bij dezelfde polikliniek, wat ze erg vindt.

Een andere cliënt van een polikliniek in de Vierkinderenweg is ook niet geholpen en teruggestuurd met de vervallen Bazo-kaart. “Ik ben toen naar het filiaal van het Staatsziekenfonds gegaan te Lelydorp om te vragen wat er aan de hand is en aan mij hebben ze een formulier gegeven om in te vullen. Dat formulier moest ik afgeven bij een van de wijkkantoren van Sociale Zaken. Dit was niet bekendgemaakt. Men moet niet sollen met de gezondheid van de mens,” zegt de bezorgde vrouw.

Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting om een reactie gevraagd, zegt in gesprek met Suriname Herald dat de regering tot en met 28 februari afspraken heeft met de dienstverleners. “Ik heb de afgelopen week nog een beroep gedaan op de dienstverleners om de patiënten te helpen. De dienstverleners moeten zich aan hun afspraken houden en de mensen helpen,” geeft de minister aan.

Na 28 februari moeten personen met de vervallen Bazo-kaarten zich opnieuw registreren, waardoor de registratie voor december 2020 wordt afgerond. Er waren namelijk nog een aantal personen die zich in december moesten registreren. De registratie voor de verlenging van de Bazo- en Bzv-kaarten loopt tot en met 15 februari 2021.

Simone Awanna

VANDAAG