Veilige seks blijft belangrijk

Foto: iStock
Print Friendly, PDF & Email

Veilige seks blijft belangrijk, elke dag weer, maar zeker op hoogtijdagen zoals Valentine’s Day. “Je voorkomt een heleboel ziektes die seksueel overdraagbaar kunnen geschieden. En mocht het toch zijn dat jullie seks hebben, gebruik liever een condoom. Want andere voorbehoedsmiddelen zoals de pil of de prikpil, daar voorkom je wel een zwangerschap mee, maar je voorkomt geen seksueel overdraagbare aandoeningen.”

Aan het woord is huisarts John Sewratan. Hij begrijpt dat tijdens speciale dagen zoals Valentine’s heel veel romantiek in de lucht hangt, maar wijst op de risico’s van onbeschermde seks. “Wil je écht veilige seks, dan kan je liever helemaal geen seks hebben”, zegt hij laconiek. “Maar natuurlijk kan je ook een condoom gebruiken. Daarmee voorkom je een heleboel ellende en dan denk ik dan meer aan de seksuele overdraagbare aandoeningen.”

Hpv, hiv, Hepatitis B, Hepatitis C en alle ziekten die via seks overgedragen kunnen worden, zijn middels condoomgebruik te voorkomen, zegt de arts. Maar ook daar schuilt een addertje onder het gras. Sommige mensen denken namelijk dat het veiliger is om meerdere condooms over elkaar te dragen. “Maar dat is juist gevaarlijker dan alleen één condoom dragen. Want met twee condooms tegelijk dragen is de kans van scheuren groter, omdat de condooms tegen mekaar kunnen wrijven.”

Condoomgebruikers moeten er volgens de arts ook op letten dat voorvocht van de man ook soa’s kan overdragen of een zwangerschap kan veroorzaken, ook al heeft er nog geen penetratie plaatsgevonden. Vooral jongeren wil hij bemoedigen om goed na te denken voordat ze seks hebben, en als ze al seksueel actief zijn, om dat zo veilig mogelijk te doen. “Ben je nog jong, heb je nog geen echte goede relatie en je besluit toch om seks te hebben, dan zou ik aanraden om dat goed te overwegen, de gevolgen daarvan eerst goed in je achterhoofd te hebben. En besluit je toch om het te doen, gebruik dan een condoom.”

Sewratan is blij te merken dat het aantal tienerzwangerschappen afneemt. Het komt nog voor, maar is minder dan bijvoorbeeld tien jaar terug. “Omdat men ook een beetje bewuster is geworden op het gebied van veilige seks en gezinsplanning, maar het komt nog voor. Maar vooral de jongeren moeten dat voorkomen, want als een vrouw nu zwanger raakt en op de een of andere manier gaat de relatie kapot, dan zit de vrouw ermee. Wie gaat op dat kind letten, kan dat kind verzorgd worden, hoe zit het met je studie. Dus denken jullie daar eerst goed over na. En heb je tóch seks, gebruik altijd een condoom.”

VANDAAG