Weekend lockdowns hebben positief effect gehad

Radjesh Orie. Beeld: GOV TV
Print Friendly, PDF & Email

De twee weekend lockdowns in zowel de eerste als de tweede golf van COVID-19 in Suriname hebben beide een positief effect gehad. Dit concludeert epidemioloog Radjesh Ori van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG). Aan de hand van de statistieken uit de epidemiologische curve heeft hij op de COVID-19-persconferentie gisteren aangegeven, dat er duidelijk een drastische afname is geweest van het aantal positieven.

De tweede golf COVID-19-besmettingen is smaller geweest. Hoewel deze heel snel is begonnen, is de afname van het aantal cases ook zeer stijl geweest. Er zijn thans minder dan tien positieven per dag. Het reproductiegetal is momenteel 0.53 wat betekent dat elk geval iets meer dan een geval kan veroorzaken. Ori geeft als voorbeeld dat tien cases 5.3 gevallen kunnen veroorzaken.

Aantal testen per maand en de positivity rate (PR)
In januari zijn de meeste testen gedaan. Het maandgemiddelde voor februari is nu op veertien procent per dag. De PR voor 18 februari was 6.5 procent. De epidemioloog gaf verder aan dat eerder meerdere malen is benadrukt dat de PR onder de tien moet zijn. “We zijn al een paar dagen onder de tien, soms iets hoger, maar het gaat de goede kant op.”

Frans-Guyana heeft net als Suriname ook twee COVID-19-golven gehad. Ori maakte een vergelijking met het oosterbuurland en zei dat Suriname wat betreft de golven steeds twee weken achter Frans-Guyana loopt. In beide golven heeft Suriname een piek bereikt die bijna even hoog is, namelijk iets meer dan zeshonderd positieven per week in de piekperiode. In Suriname is de tweede golf smaller geweest dan de eerste, maar beide hebben een drastische afname van het aantal positieven als resultaat geleverd.

Naar leeftijdsgroep gezien, is het sterftecijfer het hoogst in de groep 70-79 jaar. Echter is het percentage dat is komen te overlijden het hoogst in de groep 80-89 jaar. Er zijn twee keer zoveel mannen overleden als vrouwen: 63 procent tegenover 36 procent.

VANDAAG