NAS ontvangt boekencollectie Ronald Tjoe Nij

Greet Tjoe Nij-van der Leij en de nationale archivaris bij de ondertekening van het overdrachtsdocument. Foto: NAS

Het Nationaal Archief Suriname (NAS) heeft onlangs een boekencollectie ontvangen van de familie van Ronald Tjoe Nij. Enkele dagen voor het heengaan van Tjoe Nij, 28 augustus 2020, nam zijn echtgenote, Greet Tjoe Nij-van der Leij, contact op met de nationale archivaris om haar te informeren dat haar echtgenoot duidelijke instructies had gegeven om zijn boekencollectie te schenken aan het NAS.

Tjoe Nij, die geboren werd op 8 december 1935, was een grote boekenverzamelaar die bijzondere boeken in zijn collectie had. Hij heeft gedurende tientallen jaren een kostbare collectie opgebouwd van bijzondere werken over de sociaal-culturele en politieke geschiedenis van Suriname. In 1973 emigreerde hij met zijn gezin naar Suriname, waarna hij als chemicus in dienst was getreden bij Suralco. Na zijn pensionering werkte hij drie jaar bij het bedrijf Interfood in de functie van algemeen directeur.

Gedurende zijn leven was hij een trouwe bezoeker van het NAS en bij menige boekpresentaties en lezingen die het NAS organiseerde, was hij steevast aanwezig. Zijn grote liefde voor boeken en voornamelijk boeken over Suriname, heeft hij ook doorgetrokken naar archieven. Zo heeft hij als bemiddelaar opgetreden bij de overdracht van het archief van H.A.E. Arron en adviezen verstrekt met betrekking tot de inhoud van dit archief.

“Ronald, zijn boeken waren zijn passie. Alles wat hij over boeken vond in kranten, documenten en tijdschriften werd uitgeknipt en aan het desbetreffende boek toegevoegd. Geen boek zonder krantenknipsel. Hij voelde zich erg thuis bij het NAS en heeft nadrukkelijk verzocht om zijn nalatenschap door het NAS te laten beheren. Zijn en mijn beweegredenen waren, dat veel meer mensen toegang tot zijn boeken kunnen krijgen en de historische boeken niet verloren raken, her en der in een kast, waar niemand ernaar kijkt. Bovendien is het NAS een zeer professionele instelling, waar je met een gerust hart je waardevolle nalatenschap kunt laten beheren.” Woorden van Tjoe Nij-van der Leij bij de schenking.

Vanaf september 2020 zijn medewerkers van het NAS met name de sectie Opname en Verwerking en Ontsluiting bezig geweest om de enorme boekencollectie over te brengen naar het NAS en deze te beschrijven. De collectie R. Tjoe Nij bevat meer dan 3.874 boeken over de sociale- en politieke geschiedenis en cultuur van Suriname.

Zo zijn bijzondere werken van onder andere Gabriel Stedman, Anton de Kom en Maria Sybilla Merian te vinden in de collectie. De R. Tjoe Nij boekencollectie is een enorme aanwinst voor de bibliotheek van het NAS. Alhoewel deze bibliotheek geen uitleenbibliotheek is, kunnen bezoekers de boeken raadplegen in de studiezaal van het NAS.

“De schenking van de boekencollectie van onze vader is niet alleen een schenking aan het NAS, maar een gebaar naar de Surinaamse gemeenschap. Onze vader heeft jarenlang boekenmarkten en antiquariaten in Nederland afgestruind om literatuur en documenten die belangrijk zijn voor en over Suriname naar Suriname (terug) te brengen. Het was dus logisch om deze collectie beschikbaar te maken voor de gemeenschap. Het omvat een significant stuk Surinaamse geschiedenis. Suriname heeft een bijzondere geschiedenis, wat heeft geresulteerd in een unieke smeltkroes van culturen, waar eenieder met Surinaamse roots trots op mag zijn,” stellen de kinderen Jacqueline en Evelyn Tjoe Nij.

Op 5 januari 2021 vond de formele overdracht van deze schenking plaats met de ondertekening van het overdrachtsdocument. Dit document werd ondertekend door de nationale archivaris en Tjoe Nij-van der Leij in aanwezigheid van Harold Tjoe Nij, een jongere broer van Ronald.

Harold over de schenking: “Wij, de familie, zijn zeer trots en gerust dat de nalatenschap en historische collectie boeken onder goed beheer en toegankelijk voor het nageslacht terecht is gekomen bij het NAS.”

Het NAS is de familie Tjoe Nij-van der Ley zeer erkentelijk voor deze grote schenking en zal ervoor zorgdragen dat het publiek gebruik kan maken van de nalatenschap van Tjoe Nij, de liefhebber van de Surinaamse literatuur. Behalve aan het NAS, heeft de familie Tjoe Nij ook een deel van boekencollectie heeft geschonken aan de universiteitsbibliotheek en de scholen op Domburg en omgeving.

VANDAAG