Parmessar: “Het schrappen van revodag is een pijnlijke zaak”

Rabin Parmessar. Foto: DNA
Print Friendly, PDF & Email

Voor de NDP is het schrappen van 25 februari als nationale vrije dag een pijnlijke zaak. Tijdens het NDP-bewind was deze dag een nationale vrije dag. De Nieuw Front-regering had de dag geschrapt. Het wegschrappen van deze dag door de regering-Santokhi verrast ons niet, zegt Rabin Parmessar, NDP-fractieleider en hoofdbestuurslid van de NDP.

De achterliggende gedachte van deze dag wordt geassocieerd met 1982 en dat is niet juist. De associatie is niet terecht. De revodag heeft een brede en een ruime gedachte. Het is wel jammer dat dit is gebeurd. Wat de NDP en haar aanhang en vele anderen buiten de NDP weten is, dat er in 1980 een nieuw land nodig was. De zaak was vastgelopen en tegen die achtergrond was dat nodig. “Het is altijd iets wat je begint en wat eruit komt en dat zijn vele omstandigheden”, geeft Parmessar aan.

“De gedachte die men toen had was vastgelopen. Er zouden vier vernieuwingen gebracht worden. We hebben meer inhoud gegeven aan het bijeenbrengen van Surinamers, dat we een Surinaamse natie zijn geworden. We hebben de zaak van etniciteit achterwege gelaten en we zijn als een natie opgetrokken”, stelt het NDP-hoofdbestuurslid. Dat hadden we daarvoor niet en dat was de gedachte toen van de revolutie. Een gedachte uitwerken neemt tijd.

Het doet pijn dat ze deze dag hebben weggeschrapt, maar verstandig is het niet, stelt Parmessar. “Wij zijn een Surinaamse natie. Het doet wel pijn, maar verstandig is het”, niet merkt hij op.

De regering heeft 25 februari, de Dag van de Bevrijding en Vernieuwing, afgeschaft als nationale vrije dag.

Simone Awanna

VANDAAG