Woningen en scholen binnenland zullen door dorpelingen bewaakt worden

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. Beeld: GOV TV
Print Friendly, PDF & Email

De scholen en de woningen van leerkrachten in het binnenland zullen door de dorpelingen zelf bewaakt worden. De dorpelingen die in aanmerking komen voor de training zullen opgeleid worden tot hulpagent van politie. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie, zegt in gesprek met Suriname Herald dat de werving van de personen nu gaande is.

Volgens hem is het zijn collega van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Marie Levens, die hem heeft benaderd om naar oplossingen te zoeken voor de vele inbraken in het binnenland en om zo’n project te draaien. “Het zijn personen uit de dorpen zelf die geselecteerd zullen worden voor dit werk,” merkt Amoksi op. Vanuit de grote dorpen zullen meerdere personen aangesteld worden om opgeleid te worden, geeft de bewindsman aan.

“We zijn gestart met de werving en de mensen moeten nog opgeleid worden. Het zal daarom nog enige tijd duren, want we gaan het niet afjassen,” belooft de politietopman. De bedoeling van het bewaken van de scholen en de woningen is om de criminaliteit terug te dringen in de dorpen. Ook de leerkrachten zullen beschermd worden.

Minister Levens heeft onlangs bekendgemaakt, dat scholen in het binnenland voortaan bewaakt zullen worden. Dit vanwege de vele inbraken die plaatsvinden. Leerkrachten die les geven in het binnenland zijn de situatie zat. Er wordt vaker ingebroken in hun woningen en ze weigeren daarom terug te gaan naar hun standplaats. Dit jaar nog is er ingebroken in de woningen van onderwijsgevenden van Nyun Jacobkondre en het dorp Pikin Slee. De woningen van de leerkrachten zijn niet beveiligd.

Simone Awanna

VANDAAG