Voldoende beweging noodzakelijk ter voorkoming overgewicht

Bewegen is goed ter voorkoming van overgewicht. Foto: Wikipedia
Print Friendly, PDF & Email

Obesitas ook bekend als overgewicht is een veel voorkomende, ernstige en kostbare chronische ziekte en moet als zodanig worden behandeld. De onderliggende oorzaken van obesitas zijn vaak een combinatie van (ongezonde) voeding, levensstijl, genetische, psychologische, sociaal-culturele, economische en omgevingsfactoren. De hoofdoorzaak van obesitas is een onbalans in energie, met name tussen geconsumeerde calorieën en verbruikte calorieën.

Jaarlijks wordt op 4 maart de Wereld Obesitas dag herdacht om het bewustzijn rond overgewicht te vergroten en hoe schadelijk het is voor de algehele gezondheid. Er is dit jaar stilgestaan bij het thema: ‘Every body needs everybody’. Mensen met obesitas worden vaak beschaamd en beschuldigd. Daarom hebben we allemaal een rol te spelen bij het ondersteunen van en pleiten voor mensen met obesitas.

Er is sprake van overmatige consumptie van voedsel met veel suiker en vet en gebrek aan lichaamsbeweging. In Suriname is over het algemeen ongeveer 50 procent van de mannen en vrouwen fysiek inactief.

Obesitas is ook een belangrijke risicofactor voor de niet-overdraagbare chronische aandoeningen zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, beroerte en verschillende vormen van kanker. Mensen met overgewicht hebben verhoogd risico op COVID-19-besmetting. Verder verhoogt overgewicht ook het risico op ernstige ziekte door COVID-19.

Obesitas kan vooral worden voorkomen door verandering in leef-en eetpatroon door:
– Gezond en met mate te eten: Eet volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit. Beperk het eten van voedingsmiddelen met een hoog suiker-, zout- en vetgehalte en vermijdt suikerhoudende drank. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken.
– Voldoende te bewegen, minimaal 30 minuten per dag intensief bewegen. Het bezoeken van een sportschool hoeft niet speciaal. Personen kunnen ook thuis bewegen door bijvoorbeeld rondjes te rennen op het erf, touwtje springen, maar ook intensief lopen, harken, bezemen.
– Alcoholgebruik te verminderen of vermijden.

VANDAAG