‘Nieuwe’ Valutawet wordt opgestuurd naar DNA

President Chan Santokhi. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

Met de ‘nieuwe’ Valutawet zal de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de koers gaan bepalen. “Die Valutawet, die rommelwet, die de vorige regering had gecreëerd, hebben we inmiddels aangepast,” zei president Chan Santokhi. De nieuwe naam is Wet toezicht op geldtransactiekantoren. De wet is af en zal dinsdag naar het parlement worden opgestuurd, waarna wordt bepaald wanneer het wetsproduct wordt behandeld.

Wanneer de moederbank een koers heeft vastgesteld dan zal die de geldende koers blijven, met inachtneming dat er ook winst mee gemaakt wordt. “Als men denkt die koers te willen overschrijden dan gaan we de wet gebruiken,” zei het staatshoofd. Dit is geen signaal of bedreiging, voegde hij meteen eraan toe. Hij riep de financiële instellingen op om mee te werken en bij te dragen aan een gezonde economie anders zal men serieuze problemen krijgen als die wet eenmaal begint te werken, zei de regeringsleider verder.

Volgens het staatshoofd is een van issues van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat de koers losgelaten wordt. Als de regering dat doet, dan weet men niet waar de koers gaat eindigen. “Wij vinden het onverantwoord en in de regeringstop is afgesproken dat wij dat niet zullen doen,” zei hij. Er is gekozen om te doen aan koersbeheersing met een pakket aan maatregelen. Dat pakket aan maatregelen is vanaf 1 maart in uitvoering.

Santokhi voerde verder aan, dat alle banken op het kabinet vertegenwoordigd waren en dat aan hun is gevraagd om mee te werken om zo de koers te beheersen. Er zal verder onderhandeld worden met andere stakeholders, waarna de regering het besluit zal voorhouden aan het IMF, waarbij aangegeven wordt wat de maatregelen zijn en wat de koers is. “Ik kan de garantie wel geven, indien iedereen, zoals de cambio’s, meewerkt aan het pakket van maatregelen, dat de koers onder de SRD 14 komt,” zei hij.

De regering heeft gekeken naar de situatie in het land en het geld dat er is gaat geen ontwikkeling kunnen brengen, maakte Santokhi duidelijk. Het bedrag van IMF zal in de buurt van US$ 700 miljoen zijn en dat is niet bestemd voor de Surinaamse regering om projecten uit te voeren noch is het bedoeld om begrotingssteun te geven. Het is bestemd om de CBvS te ondersteunen, zodat de internationale reserve weer omhoog kan om zo een evenwichtige betalingsbalans te hebben en er een gedegen importdekking is. Daarnaast is dit bedrag van het IMF ook bedoeld om de koers te stabiliseren.

Met vicepresident Ronnie Brunswijk is gesproken over deze situatie en duidelijk is dat er geen grote projecten uitgevoerd kunnen worden. Er is ‘fresh capital’ nodig en er is vertraging ontstaan op dit vlak. Het staatshoofd verwijst naar de hele discussie rond New Surfin NV. De regering heeft geprobeerd dit te corrigeren en als het goed loopt, dan zal het parlement dat volgend week behandelen.

“Het gaat door, alleen was er een vertraging ontstaan. Met de vertraging van ‘fresh capital’ kijkt de regering naar twee andere mogelijkheden om aan financiële middelen te komen te weten nationale besparing en vriendschappelijke samenwerkingen met andere landen, die bereid zijn financiële ondersteuning te geven aan Suriname.”

Vishmohanie Thomas

VANDAAG