Ouders kijken niet om naar kinderen in detentie

Daniëlle Beeldsnijder, de coördinator van het Jeugd Doorgaans Centrum te Opa Doeli. Foto: Facebook
Print Friendly, PDF & Email

Ouders wiens kinderen zijn opgevangen in het Jeugd Doorgangscentrum te Opa Doeli of in het Jeugd Coördinatie Centrum (JCC), kijken niet om naar hun kinderen. Ze ervaren de opvang van hun kinderen als een verlichting, omdat ze die vaak genoeg niet meer aankunnen, zegt JCC-coördinator, Daniëlle Beeldsnijder, in gesprek met Suriname Herald.

“We hebben ervaren hoe ouders hun kinderen niet meer aankunnen wat ertoe leidt dat de jeugdigen strafbare delicten gaan plegen. Ze komen terecht bij ons in detentie,” zegt Beeldsnijder. Ouders voelen zich hiermee geholpen, omdat hun kind ergens wordt opgevangen. De ouders blijven eveneens weg en laten de zorg en opvoeding volledig over aan het instituut waar de kinderen verblijven; in het Opa Doeli centrum of in JCC.

Beeldsnijder legt verder uit dat er geen wet- en regelgeving is, die ouders dwingt om bij te dragen aan de verzorging van hun kind. Hierdoor hebben sommige ouders geen aandacht voor hun kind. Dit is ook vaak, de reden waarom de meeste van deze jeugdigen na hun detentie terugkeren in justitiële circuits, ondanks de goede begeleiding die wordt aangeboden wanneer in het doorgaanscentrum zijn.

Awareness
Beeldsnijder geeft aan dat er gewerkt zal worden aan awareness, zodat de samenleving en zeker de ouders van kinderen in detentie worden meegenomen in het programma. Het doel is om ze bewust te maken van de rol die ze te vervullen hebben, wanneer hun kind in detentie zit. Het is ook de bedoeling om te proberen een samenwerking aan te gaan met NGO’s, ministeries en andere organisaties om de kinderen op te vangen wanneer zij in vrijheid zijn gesteld. Ze moeten verder begeleid worden, legt Beeldsnijder uit.

De coördinator ziet graag dat deze jeugdigen wegblijven van de criminele- en justitiële circuits. Het moment ze bij Opa Doeli en het JCC binnenkomen, is de mogelijkheid er om zich te onderwerpen aan een begeleidingstraject. “We doen ons best om te zorgen dat het goed komt met deze jeugdigen,” zegt de coördinator.

Afgelopen maand hebben de instanties die belast zijn met het uitvoeren van het jeugdbeleid een presentatie verzorgd in De Nationale Assemblee over het te voeren jeugdbeleid binnen het ministerie van Justitie en Politie.

Beeldsnijder zegt dat ze de knelpunten die ze ervaren bij de uitvoeren van het jeugdbeeld gepresenteerd hebben. “Er zijn nog wat open plekken waaraan er invulling gegeven moet worden,” laat ze weten.

Simone Awanna

VANDAAG