Nationale Loonraad moet nieuw minimumloon vaststellen

Leden van de Nationale Loonraad met president Chan Santokhi. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

De Nationale Loonraad zal de regering ondersteunen met adviezen en onderzoeken, die moeten leiden tot stabilisatie van de lonen. Dit orgaan is gisteren geïnstalleerd door president Chan Santokhi en wordt geleid door Wonnie Boedhoe. De Nationale Loonraad moet ook adviezen presenteren aan de minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW en J), Rishma Kuldipsingh, voor het vaststellen van een nieuw algemeen minimumloon en of een nieuw minimumloon per sector of beroepsgroep.

Verder heeft dit orgaan het grondig consulteren van de technische stakeholders, de calculatiemethode van het minimumloon, de samenstelling van het basisvoedselpakket of andere indicatoren als taken meegekregen. Het uitvoeren van loononderzoeken, het evalueren van de werking van de Wet minimumloon en de sociale invloed daarvan behoren ook tot de taken.

President Santokhi heeft aangegeven, dat het installeren van de Nationale Loonraad een belangrijk moment is voor de totale samenleving. Het staatshoofd heeft verder gezegd dat de installatie van dit orgaan de eerste stap is van de ‘Herstel fase’, die de financiële crisis in Suriname onder controle moet houden en stabiliseren.

Naast Boedhoe bestaat de Loonraad uit Tirlotma Marhe-Kewal (secretaris) en de leden Malty Dwarkasingh (Verening Surinaams Bedrijfsleven), Shoblinadebie Chotkan-Somai (AW en J), Lilian Menke-Tangali (Stg. Planbureau), Vanessa D’costa-Chehin (Vakbeweging), Mohamed Ali (vakbeweging).

VANDAAG