President: “Smokkelroute hout was bekend bij douane”

President Chan Santokhi. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

President Chan Santokhi heeft op een gisteravond gehouden Zoom-persconferentie gezegd, dat de houtsmokkelroute die de vorige week is ontdekt reeds tien jaar plaatsvond. “De smokkelroute was al tien jaar bekend, ook bij de douane.” Er zijn de vorige week honderd containers aan rondhout ontdekt op de haven die gesmokkeld zouden worden.

De president benadrukte dat iedereen alsook de douane nodig is. “De douane moet begrijpen dat ze een rol te vervullen hebben en er op basis van wet en recht opgetreden wordt daar op de haven. Dat geldt voor alle diensten die daar opereren.”

Het land loopt volgens het staatshoofd SRD 100 miljoen mis op de haven door hand- en spandiensten die worden verleend. Deze inkomsten moeten ook zorgen voor verlichting van de noden en de economie. “Ik roep de douanebond, de douane en alle andere sectoren op om het maximale op de haven te halen.”

Hij heeft verder weersproken als zou het succes van de houtsmokkel niet te danken zijn aan de Vliegende Brigade. De president zei dat het nieuwe bestuur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) en de nieuwe directie voor dit succes hebben gezorgd.

De functie van Krishnadath Joerawan, Chief Executive Officer van houtexportbedrijf Sharav Timber, in het bestuur van SBB ziet de regeringsleider niet als conflicterend. Hij is ook lid van de Vliegende Brigade. “Met Joerawan hebben wij succes. Hij helpt bij het identificeren van illegale houttransporten.”

Naomi Hoever

VANDAAG