Lal Farms NV en Hilly’s Chicks en Farms presenteren uitbreidingsplannen aan president

Delegatie Lal Farms en Hilly's Chicks en Farms na de presentatie aan de president. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

Uitbreiding van hun productie kan de staat Suriname veel deviezen besparen en werkgelegenheid creëren. Twee speerpunten die Suriname vooral nodig heeft in het overwinnen van de huidige economische crisis. Dit is de rode draad geweest van presentaties die delegaties van Lal Farms NV (kersenpulp) en Hilly’s Chicks (kippen) & Hilly’s Farms (eieren) op 12 mei voor president Chan Santokhi hebben gehouden.

Het staatshoofd heeft zich ingenomen getoond met de informatie en werkzaamheden van deze twee bedrijven. Er is een commissie ingesteld en afgesproken is dat er afspraken worden gemaakt met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Manager Sushant Rambali van Lal Farms NV zei, dat nadat eerder enkele ministers de bedrijven hadden bezocht, het de tijd was om ook het staatshoofd te informeren waarmee Lal Farms zich bezighoudt en wat de onderneming kan betekenen voor de economie van Suriname. Lal Farms is een fruitteeltbedrijf, dat de in de wereld zeer gewilde Acerola kers op biologische wijze grootschalig teelt en verwerkt tot pulp.

Het eindproduct wordt geëxporteerd naar Europa. De kers, die bekend staat als de Surinaamse kers, is een van de soorten met het hoogte vitamine C-gehalte. Het bedrijf beschikt naast de ISO-certificering ook over een hoogwaardige biologisch certificaat, wat een voornaamste eis is om zaken te doen met buitenlandse partners.

Momenteel kan Lal Farms niet voldoen aan de vraag vanuit het buitenland. De onderneming heeft meer grond nodig om zodoende meer hectaren te kunnen beplanten. Op 1000 hectare zouden er ruim 1200 arbeidsplaatsen gecreëerd kunnen worden. Volgens Rambali is niet een bepaalde scholing vereist, omdat het in het bijzonder om fysiek werk gaat.

De onderneming is ook voortdurend op zoek naar outgrowers, die bereid zijn hun grond ter beschikking te stellen en conform de voorwaarden van Lal Farms kersen gaan telen. Er wordt dan bij deze outgrowers afgenomen en verdienen zijn er ook wat aan. De omzet van zo’n outgrower kan na vier tot vijf jaar ongeveer 100.000 euro bedragen.

Directeur Eric Hilversum van Hillys Chicks & Hilly Farms benadrukte, dat het er bij zijn onderneming niet om financiering gaat, maar om de ondersteuning. Het bedrijf wil zijn productie binnen de komende twee jaar verdubbelen. Momenteel worden er per week 90.000-100.000 eendagskuikens geproduceerd. Met een hogere productie kan het land op jaar basis ongeveer 3 miljoen US-dollar besparen.

VANDAAG