Financiënminister noemt oppositiekritiek Herstelplan opportunistisch

Armand Achaibersing. Beeld: DNA TV
Print Friendly, PDF & Email

De minister van Financiën en Planning, Armand Achaibersing, ligt niet wakker van de zogenoemde kritiek op het Herstelplan 2020-2022 door oppositieleden. Integendeel liet hij weten dat het plan goed onderbouwd en uitgewerkt is, waardoor de kritiek vanuit de oppositie heel opportunistisch overkomt. De regering is gisteren ingegaan op diverse vragen die zijn gesteld door assembleeleden bij de behandeling van het Herstelplan en de begroting 2021.

Achaibersing heeft het Stabilisatie- en Herstelplan 2016-2018 met het huidige Herstelplan 2020-2022 vergeleken. Zo was het plan van 2016 summier en veel maatregelen waren niet uitgewerkt. Er ontbraken tijdsperiodes, duidelijke omschrijvingen en vaak waren er geen kosten en bronnen van financiering vermeld. In het plan van de vorige regering is er niets geschreven over de monitoring, communicatie en de koers.

Achaibersing haalde aan dat de prominente leden van de oppositie, die toen in het parlement zaten en enkele in de regering, het nodig vonden om met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) een overeenkomst te sluiten. De toenmalige coalitie heeft niet tegen het IMF geprotesteerd. Zonder veel kritiek is toen een zwak Stabilisatieplan aangenomen. De minister merkte op dat al die ‘mooie dingen’ die het lid Stephen Tsang plotseling mist in het huidige Herstelplan, niet aanwezig waren in het Stabilisatieplan van de toenmalige regering, toen ze het hebben aangenomen.

De minister zei verder dat hij nooit een evaluatie heeft gezien van het Stabilisatieplan 2016-2018. Hij vindt het ook jammer dat het niet is uitgevoerd en de overeenkomst met het IMF niet is geïmplementeerd. “Was het toen wel gedaan, zouden we nu niet een paar jaar verder weer over hetzelfde praten in een situatie die een stuk erger is geworden,” zei de bewindsman.

"Als de situatie toen zodanig was dat de regering vond dat ze met het IMF in zee moest gaan, dan kun je nu de situatie een graad erger is, het de regering niet kwalijk nemen dat die zich tot het IMF moet wenden," is de minister van oordeel. Hij vroeg de oppositieleden consistent te zijn.

VANDAAG