Werknemers SMS eisen salarisverhoging en aanpassing secundaire voorwaarden

Het kantoor van de Scheepvaart Maatschappij Suriname
Print Friendly, PDF & Email

De afgelopen zes jaar is de NV Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) in slecht vaarwater terechtgekomen. Naar zeggen van de werknemers wordt al bijkans zes jaar niet omgekeken naar de maatschappij en geniet deze een stiefmoederlijke behandeling van de regering.

Niet elke zittende regering is bereid om het scheepvaartbedrijf een helpende hand te bieden, merkt een werknemer op in gesprek met Suriname Herald. Thans is een collectief in het leven geroepen onder de werknemers van de SMS.

Rechtspositie in gevaar
De huidige precaire economische situatie in het land heeft ervoor gezorgd dat de werknemer flink achteruit is gegaan in koopkracht en zijn rechtspositie is in gevaar gekomen. De salarissen die de werknemers genieten hebben sinds 2015 geen enkele correctie ondergaan.

Met al de inflaties die het land heeft gehad de afgelopen zes jaar is de SMS’er qua salaris blijven steken in 2015 en zijn secundaire voorwaarden zijn onaangepast gebleven. "Je kan niet leven met een salaris van 2015 in 2021. Wij worden al langer dan zes jaar door de verschillende Raden van Commissarissen beloofd dat zaken goed komen, maar tevergeefs," merkt een zeer gebelgde werknemer op.

Uitblijven resultaten
Bij het aantreden van de huidige RvC hebben werknemers hun misnoegen en grieven geuit bij waarnemend directeur tevens president-commissaris, Lesley Daniël, die op zijn beurt beloofde de zaak aan te pakken en het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme te informeren.

Naar zeggen van de werknemers lijkt hij zijn deel wel te hebben gedaan, maar de positieve resultaten blijven uit. "Wij tasten al heel lang in het duister over ons bestaansrecht en wij genieten een achtergesteld salaris, waardoor wij onze gezinnen niet naar behoren kunnen ondersteunen," laat een andere werknemer uit.

Bezoek aan vicepresident
Het collectief heeft besloten om morgen zijn misnoegen in een petitie te uiten bij vicepresident Ronnie Brunswijk.

Jerrel Harderwijk

VANDAAG