Straatventers krijgen hun vergunning

Dc Bhola bij de overhandiging van badges en vergunningen aan straatventers. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Er is eindelijk licht aan het einde van de tunnel voor de straatventers van de Jodenbreestraat. Districtscommissaris (dc) Ricardo Bhola heeft gisteren de vergunningen en badges overhandigd aan de groep. De kleine ondernemers, hoe zij genoemd willen worden, zijn meer dan tevreden over de gang van zaken. Voor deze groep was het een lange lijdensweg om de vergunning te kunnen bemachtigen.

Na maanden gesprekken gevoerd te hebben met verschillende actoren is er uiteindelijk een oplossing voor de straatventersproblematiek in de binnenstad. De straatventers van de Jodenbreestraat hadden vanaf december 2020 hun stem laten horen over de onzekerheden waarin zij waren beland. In november vorig jaar werden de verkopers ontruimd uit de binnenstad. Het werd geplaatst onder de noemer ordening en verfraaiing. Deze maatregel viel niet in goede aarde bij de straatventers.

Door tussenkomst van parlementariër Edgar Sampie (ABOP) is er naar een oplossing gezocht. Er waren op verschillende momenten gesprekken met beide partijen over welke weg ingeslagen zou moeten worden. Een andere positieve ontwikkeling die deze actie heeft teweeggebracht is dat de groep van de Jodenbreestraat een organisatie heeft opgericht met als voorzitter Patrick Koebi. Hij is tevens ook de woordvoerder van de groep, die vanaf het begin haar misnoegen had geuit over de gang van zaken.

Ordening
Er is nog steeds sprake van ordening en verfraaiing van de binnenstad. Vanaf nu kan men de straatventers herkennen aan hun badge en standnummer. Andere marktventers die nog geen vergunning hebben zullen deze moeten aanvragen. Er wordt nog een duidelijk plan gemaakt voor de andere groep. Personen die groenten en fruit verkopen zullen een plek toegewezen krijgen op een van de markten.

Assembleelid Sampie is er tevreden over dat zaken op orde zijn gesteld. De groep heeft lang gestreden voor haar rechten. Sampie was vanaf het begin betrokken bij de acties van de straatventers en heeft ze ondersteund als parlementariër.

Ook assembleelid Cedric van Samson (VHP) is zeer ingenomen met de manier hoe zaken zijn verlopen. “Er is eindelijk zekerheid voor deze groep. Deze groep ondernemers zal niet alleen daar zijn voor het verdienen van haar geld, maar zij zal ook haar omgeving schoonhouden.”

Controle
Vanaf maandag zal er controle uitgevoerd worden in de binnenstad. De bedoeling is dat de straatventers vanaf nu met hun badge zullen rondlopen. Dc Bhola geeft verder aan, dat er op hun vergunning twaalf vakjes zijn, die maandelijks afgestempeld dienen te worden omdat deze groep verplicht is om belasting te betalen.

De binnenstad zal optimaal worden onderhouden. Ook de bomen worden aangepakt. Er zullen nog andere projecten uitgevoerd worden qua ordening en verfraaiing van de binnenstad. Alle straatventers hebben een vergunning voor een jaar ontvangen. Een maand voordat deze verloopt dienen zij hun vergunning te vernieuwen.

VANDAAG