OW ontvangt apparatuur en voertuigen van EU en UNDP

Sergio Kadosoe, directeur Onderzoek en Dienstverlening OW, samen met minister Riad Nurmohamed. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft apparatuur en voertuigen ontvangen van de Europese Unie (EU) en het Ontwikkelingsfonds van de Verenigde Naties (UNDP). De overhandiging van de instrumenten, apparatuur en logistieke middelen ten behoeve van de Waterloopkundige dienst heeft vandaag plaatsgevonden.

De donaties zijn in verband met de Global Climate Change Alliance Plus (GCCA+) Fase 2 project. Dit plan houdt in de weerbaarheid opbouwen via een geïntegreerd waterbeheer, duurzaam gebruik en beheer van het kust ecosysteem.

Frits Koso, hoofd Waterloopkundige Dienst, gaf aan dat het ministerie van OW heeft geparticipeerd in de OACPS Intra-ACP GCCA+ programme- 2de Regionale Meeting waaraan meer dan 75 participanten van verschillende ACP-landen deelnamen. De Waterloopkundige dienst (WLA) houdt zich bezig met het onderzoek om de Surinaamse wateren te beheren, beheersen (flood control) en beschermen door middel van datacollectie.

In de afgelopen jaren is zowel kwantiteit- en kwaliteitsdata van het water in geheel Suriname verzameld. “De laatste jaren heeft WLA te kampen gehad met sterk verouderde/kapotte instrumenten en apparatuur om data te kunnen verzamelen,” zei Koso.

Binnen het project GCCA+ fase 1 zijn er vijf stations in het binnenland (Matawai in Corantijn, Stondansi in Nickerie, Maskitakreek in Coppename, Dramhosso in Saramacca en Brokopondo geïnstalleerd, waarbij de data via satellietverbinding vanuit het kantoor wordt gedownload. Wegens storingen in het instrument en satellietverbinding is er nagenoeg nog geen data geproduceerd en de afstand maakt dat onderhoud moeilijk gaat.

Uit het GCCA+fase 2 zullen negen observatie stations en 23 waterdruk sensoren gereactiveerd worden. De gedoneerde waterstand instrumenten zijn onderverdeeld in drie categorieën: Ecolog 500, Ecolog 800 en AWLS. Koso gaf verder aan dat de instrumenten zijn bedoeld voor waterstand opnamen in zoet-, zoutwater gebieden en afgelegen plaatsen en de mogelijkheid om datacollectie via de werkplek te kunnen downloaden”

De schenking heeft een waarde van meer dan US$ 500.000. “Dat is heel veel, dus je moet een onderhoudsplan hebben en de middelen ook gaan reserveren in de begroting,” zei OW-minister Riad Nurmohamed. “Ik heb de afdeling opgeroepen om agressief mee te doen aan internationale calls. De lokale begroting heeft vaak zulke gigantische middelen niet en dan moeten we het hebben van deze calls. We gaan de gebouwen van WLA en de meteorologische dienst verplicht dit jaar laten afronden,” zei de minister.

Hij gaf aan dat de gebouwen bouwvallig en zeer gevaarlijk zijn. Omdat klimaat en wateroverlast heel belangrijk zijn, zal ook geïnvesteerd worden in mensen. “We zullen een beroep doen op de universiteit om een handje mee te helpen. De afgestudeerden kunnen hier terecht. Het uiteindelijke doel van dit alles is om de beste data te presenteren aan de regering, zodat we vooraf weten wat er gaat gebeuren met wateroverlast. Als er iets heeft plaatsgevonden, moeten we binnen een paar uren hiervan verslag kunnen krijgen,” zei minister Nurmohamed.

VANDAAG