Regering wil ongeveer SRD 200 miljoen ophalen met verhoging omzetbelasting

NDP-parlementariër Stephen Tsang. Beeld: DNA TV
Print Friendly, PDF & Email

Met een tweede verhoging van de omzetbelasting wil de regering SRD 22 miljoen per maand ophalen. De omzetbelasting moet medio 2022 vervangen worden door de belasting op de toegevoegde waarde (btw). Tot deze berekening komt NDP-parlementariër Stephen Tsang gisteren tijdens zijn spreekbeurt in De Nationale Assemblee (DNA), bij de behandeling van de Ontwerpwet wijziging Wet omzetbelasting 1997.

Als deze verhoging per 1 september ingaat zoals voorgesteld door VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien, dan betekent dit dat er tussen 1 september en de invoering van de btw, ongeveer negen maanden tijd zit. De regering beoogt dus SRD 198 miljoen (negenmaal SRD 22 miljoen) op te halen bij het volk met deze maatregel. Pakweg SRD 200 miljoen totdat de btw wordt ingevoerd, zegt Tsang.

Vorige week gaf minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning aan dat er een surplus van SRD 1,5 miljard op de overheidsinkomsten is. "Dat is een mooie meevaller en het is al 7,5 maal meer dan wat u wilt ophalen met deze tweede verhoging van de omzetbelasting, stelt assembleelid Tsang.

“Mijn vraag nu aan de regering is of de maatregel nou wel of niet staat in het Herstelplan, met die 1,5 miljard die u al extra heeft opgehaald bij het volk.” Hij vraagt zich ook af als het nog nodig is dat de regering het volk, dat nu al niet meer kan uitkomen met zijn salaris, nog meer te belasten met deze tweede verhoging van de omzetbelasting. “We moeten niet onnodig het volk verder uitknijpen,” roept hij de regering op.

Verhoogde prijzen in de winkels
Na de eerste verhoging van de omzetbelasting zijn volgens de parlementariër de prijzen al flink gestegen. “Na de verhoging van de governmenttake en vier devaluaties zijn de prijzen moordend. Nu gaan de prijzen in de winkels met de tweede verhoging van de omzetbelasting nog verder omhoog.

“De president heeft meermalen beloofd dat de prijzen in de winkels omlaag zouden gaan, maar we zien het tegendeel. We zijn ervaringsdeskundig genoeg om te weten wat deze maatregelen gaan doen met de prijzen in de winkels,” meent het parlementslid.

Het geld dat de regering met deze verhoging wil ophalen is al dubbel en dwars uit de surplus binnen, meent de parlementariër. “Deze maatregel heeft direct invloed op de prijzen in de winkels en bedrijven en dat treft het volk direct. Er is gevraagd om te kijken naar de multinationals en ik roep de regering op om serieus daarnaar te kijken voor de extra inkomsten en ik vraag om die redenen, concreet dat de regering deze wetswijziging intrekt,” zegt Tsang tot slot van zijn betoog.

Jerrel Harderwijk

VANDAAG