Bundeling vakbonden wil samenleving bewegen tot protest

Latoya van Dijk van de bond bij de Belastingen. Beeld: Facebook
Print Friendly, PDF & Email

De bundeling van vakbonden die zichzelf 1:6 noemt is menens de samenleving te mobiliseren om aandacht van de regering af te dwingen. De zes leiders hebben vandaag een persconferentie belegd in het KOB-gebouw. Latoya Van Dijk, voorzitter van de bond bij de Belastingen, die namens de bundeling het woord voerde was pittig in haar uiteenzetting.

Er zijn negen eisen die vakbonden op tafel leggen. Daarvoor stellen zij een ultimatum van twee weken. Als de eisen niet worden ingewilligd zullen de leiders hun leden en de burgerij mobiliseren. Van Dijk zegt dat er geen tijd te verliezen is. "Terwijl het gras groeit sterft het paard."

Onder andere eisen zij aanpassing van het minimumloon, geen IMF, herziening belastingvrije som en de belastingschijven, stoppen met nepotisme en oplossing problemen in de gezondheidszorg. Ze zegt dat het land gezond gemaakt moet worden, want het volk kan niet meer.

Naast Van Dijk zaten aan Michael Sallons, David Bakker, Lloyd Pool, Imro Edam en Rodney Cabenda. "Mi ede e kufkaf," zegt een strijdvaardige Van Dijk. Edam stelt dat het zo niet verder kan. Hij is van oordeel dat de verarming een halt moet worden toegeroepen.

Volgens Pool zijn er zaken door de regering doorgevoerd, waarover zij nog in onderhandeling waren. Hij is fel gekant tegen de verhoging van de omzetbelasting en de premieverhoging voor rij- en voertuigen.

Toen de groep de vorige week met actievoeren begon was het de bedoeling om dagelijks op het Vlaggenplein te zijn. Met het ultimatum aan de regering worden de twee weken afgewacht.

Naomi Hoever

VANDAAG