Onderwijsinspecteurs niet betrokken bij onderwijsvernieuwingen

Hoofdkwartier van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Schoolhoofden en de inspectie zullen een belangrijke rol vervullen bij de vernieuwingen die worden doorgevoerd in het onderwijs. Een van de vernieuwingen is dat leerlingen voortaan zullen doorstromen met een voortgangsrapport.

Jutta Soekarnsingh, waarnemend hoofd bij het Bureau Communicatie en Media (BCM) van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), zegt in gesprek met Suriname Herald dat de leerkrachten bekwaam zijn om de competenties en de voortgang van de leerlingen vast te stellen.

De leerkrachten dienen een overzicht van elke leerling te presenteren. Zij nemen de leerlingen per leerjaar over. Er moet onderling dus een goede afstemming zijn. Het schoolhoofd en de inspectie zullen in deze een belangrijke rol vervullen. Het leerlingvolgsysteem wordt belangrijk voor de leerlingen, de scholen en de ouders om het voortgangsrapport op te stellen.

"De monitoring geschiedt per school en het schoolhoofd neemt in deze een belangrijke rol in en aan de hand van de presentaties van de schoolleiders zal er een evaluatie plaatsvinden," geeft Soekarnsingh aan.

Inspecteurs die niet bij naam genoemd willen worden geven aan, dat zij door de departementsleiding nog niet in kennis gesteld zijn van de onderwijsvernieuwingen die doorgevoerd worden. "Wij hebben geen enkele instructie gehad dan hoe wordt er aangegeven, dat wij een belangrijke rol zullen vervullen. Niemand heeft ons erbij betrokken," merken ze op.

Schoolleiders moeten hun eigen voortgangsrapport maken en het moment dat ze daarvan afwijken, betekent het dat ze een probleem hebben. "Als alle schoolleiders een eigen voortgangsrapport opmaken is dat niet te controleren. Ook de inspecteur kan dat niet controleren," laten de inspecteurs weten.

Het hoofd van de afdeling Inspectie Basisonderwijs, Orwine Velanti, was niet bereikbaar voor een reactie.

Simone Awanna

VANDAAG