Suriname en Guyana tekenen twee samenwerkingsovereenkomsten

De landbouwministers Zulfikar Mustapha en Parmanand Sewdien hebben de overeenkomst getekend. Foto: Facebook
Print Friendly, PDF & Email

In het Arthur Chung Conference Centre (ACCC) zijn er gisteren twee samenwerkingsovereenkomsten getekend op het gebied van landbouw en volksgezondheid. De landbouwministers van beide landen, Zulfikar Mustapha en Parmanand Sewdien, hebben de overeenkomst getekend. Deze behelst de commerciële handel in verse agrarische producten tussen Suriname en Guyana.

Het gaat om lokale en organische agrarische producten. In het protocol zijn ook meegenomen richtlijnen en criteria van de verwerking, verpakking en het transport. Beide landen zijn ook akkoord gegaan de mogelijkheid te bekijken om agrarische producten verder te exporteren naar markten in Noord-Amerika en de Europese Unie.

De tweede overeenkomst impliceert de samenwerking op het gebied van diensten binnen de gezondheidszorg. In de overeenkomst zijn onder andere opgenomen de voorwaarden van de versterking van de strategische samenwerking op het gebied van capaciteitsopbouw, speciale medische behandeling van patiënten, ontwikkeling van programma’s voor professionele gezondheidszorg en openbare gezondheidsdiensten, ziektebestrijding, diagnostische beeldvorming, laboratorium- en farmaceutische diensten en onderzoek.

Met betrekking tot de COVID-19-pandemie zal de samenwerkingsrelatie slaan op grensoverschrijdende diagnostiek in COVID-19, contacttracing en quarantaine, het ontwikkelen van een risk communicatie strategische COVID-19-awareness en COVID-19-vaccinatie awareness.

De ondertekening is gedaan door minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de Guyanese Volksgezondheidsminister Frank Anthony, ad-interim Buitenlandse Zaken. Na de ondertekening van deze twee overeenkomsten vond de presidentiële persconferentie plaats.

VANDAAG