Nationaal Leger verhoogt veiligheid burgers

Minister Krishna Mathoera en waarnemend bevelhebber Henri van Axeldongen donderdag tijdens een persconferentie. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Het ministerie van Defensie is bezig de veiligheid en paraatheid binnen de gemeenschap te verhogen. Waarnemend bevelhebber Henri van Axeldongen zegt dat dit gebeurt in het belang van een veilig Suriname en in het kader van bewustwording brengen naar de gemeenschap.

"Wij als leger hebben ook de taak zorg te dragen dat de samenleving veilig is. Niet alleen het leger moet de veiligheid garanderen, maar ook de burgers. Voor u is ook een taak weggelegd om in de directe omgeving na te gaan wat er gebeurt. Indien u iets opmerkt moet dat worden doorgegeven", zegt van Axeldongen.

In verband hiermee is het Nationaal Leger gestart met marsen. De eerste mars is in Commewijne gehouden. Om de paraatheid te verhogen zijn er gezamenlijke trainingen intern en met het buitenland. Voor de komende maanden zijn er operaties gepland. Het ministerie wil ook meer zichtbaar zijn in het achterland.

Defensie wil een veilig milieu creëren tussen de burger en de militair waarbij toenadering geen taboe meer mag zijn. "De wisselwerking tussen burger en militair moet opgang gebracht worden. Vandaar dat de oefeningen dusdanig gebracht worden. Hierdoor moet er een civiel-militaire relatie ontstaan. "See something, say something. Dit is een aspect waarbij de burger melding maakt van iets in zijn of haar omgeving waarvan de autoriteiten nog niet op de hoogte zijn."

Van Axeldongen zegt dat na een eventuele melding gekeken zal worden als het een dreiging is. Zo kunnen we de omgeving en Suriname veilig maken. "Het is een wisselwerking tussen militair zijn en een burgermaatschappij."

Naomi Hoever

VANDAAG