Kustwacht en Amerikaans marineschip doen gezamenlijke oefening

Minister Somohardjo is ervan overtuigd dat de regering-Santokhi er alles aan zal doen om de Kustwacht up te graden. Foto: CDS
Print Friendly, PDF & Email

De Surinaamse kustwachtschepen P101 ‘Rutu’ en P102 ‘Dyamantie’ hebben zondag samen met het Amerikaans marineschip USNS Burlingten een Passage Exercise (Passex) uitgevoerd. De bilaterale samenwerking tussen Suriname en de Verenigde Staten wordt hierdoor verder uitgediept.

Het is een oefening waarbij beide landen hun organisatiestructuur op elkaar instellen om in tijden van humanitaire nood of oorlog, snel en gemakkelijk met elkaar te kunnen communiceren en samen te werken in maritieme operaties.

Deze Passex vond plaats in dat deel van de Atlantische oceaan welke tot Surinaamse territoriale wateren behoort, op ruim 20-25 zeemijlen afstand vanuit de Kustwacht Basis, wat ongeveer twee uur varen was met een gemiddeld snelheid van 15-16 knopen.

Minister Somohardjo kreeg op uitnodiging van de Amerikaanse ambassadeur een rondleiding op het Amerikaanse domein. Foto: CDS

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza), onder wie de Kustwacht ressorteert, kreeg de uitnodiging van de Amerikaanse ambassadeur Karen Lynn Williams voor een rondleiding op het Amerikaanse domein. “Je ziet dat er heel veel interesse is in Suriname. Natuurlijk ook door het vinden van olie en gas. De band tussen Suriname en Amerika is hierdoor alleen maar verstevigd,” benadrukte de Biza-minister.

Behalve dat hij onder de indruk was van USNS Burlington, heeft hij ook diepe respect en waardering voor de eigen Kustwacht. Minister Somohardjo heeft van dichtbij meegemaakt hoe immens groot het werkterrein van de Kustwacht is dat ze moet controleren en beschermen en dat er daarvoor meer middelen nodig zijn.

De Biza-minister is ervan overtuigd dat de regering-Santokhi er alles aan zal doen om de Kustwacht up te graden en heeft de slagzin van de Kustwacht mogen ervaren: “Koers vast, zonder vrees”.

Tot het gezelschap die een rondleiding kreeg op het Amerikaanse marineschip behoorden ook Biza-directeur Mohamed Nasier Eskak en daarnaast luitenant-kolonel Franklin Blokland (commandant Surinaamse marine), majoor Ricardo Partoredjo (commandant Technische afdeling Surinaamse marine), Virginia Pawirodihardjo (hoofd Training Kustwacht) en de kapiteins Serino Lont en Dion Partoredjo van de Kustwacht.

Burlington is een snel expeditie schip van de Speerpuntklasse (EPF). Deze type schepen bieden een efficiënt, lichtgewicht en veelzijdig vermogen om soldaten en matrozen te ondersteunen in het verantwoordelijkheidsgebied van het U.S. Southern Command (SOUTHCOM). De USNS Burlington kan worden geconfigureerd om met hoge snelheden tot een element ter grootte van een bataljon (tot 1.000 manschappen) of tot 600 ton vracht te vervoeren.

Het schip is net terug van Trinidad en Tobago en kwam daarvoor van het voltooien van een missie voor humanitaire hulp en rampenbestrijding na de aardbeving van 14 augustus in Haïti. Het Amerikaanse schip vaart nu richting Curaçao. De USNS Burlington en zijn bemanning hebben de taak om soldaten en matrozen te ondersteunen in het verantwoordelijkheidsgebied van SOUTHCOM.

VANDAAG