Samenleving nog onvoldoende bewust over cultureel erfgoed

Minister Levens en enkele aanwezigen tijdens de training voor dc's over cultureel erfgoed. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

De samenleving is nog onvoldoende bewust over het cultureel erfgoed. Er zou wetgeving en beleid gemaakt moeten worden om het materieel- en immaterieel erfgoed van Suriname te beschermen en te behouden. Dit zei minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) gisteren bij de start van de vierdaagse capaciteitstraining voor de districtscommissarissen (dc). Het thema voor de training is ‘Implementatie erfgoedwetten en regelgeving districtscommissariaten.’

Volgens dc Ricardo Bhola van Paramaribo-Noordoost moet er meer geïnvesteerd worden in het erfgoed van Suriname. Namens zijn collega’s zei hij dat er samengewerkt moet worden met instanties om ervoor te zorgen dat materieel erfgoed niet verdwijnt of niet onderhouden wordt.

De training is bedoeld om meer kennis te krijgen over het erfgoedbeleid en de wetgeving. De training is tot stand gekomen door het directoraat Cultuur en het directoraat Regionale Ontwikkeling. Het behoud van het cultureel erfgoed is van eminent belang.

“Wij moeten de samenleving bewustmaken over wat het cultureel erfgoed inhoudt en hoe wij ermee omgaan. Het is belangrijk dat wij onze artefacten niet verkopen aan buitenlanders. Dit kan ervoor zorgen dat onze geschiedenis dan verloren gaat. Het gaat om onze identiteiten die verkocht worden, “ zei minister Levens. Het is daarom ook uniek om op de Werelderfgoedlijst voor te komen.

Volgens minister Levens komt er geen extra vak om kinderen kennis bij te brengen over het erfgoed. Zij zullen binnen het nieuwe onderwijssysteem die informatie over het erfgoed tijdens de geschiedenislessen krijgen. Van jongs af aan moeten kinderen weten wat ons erfgoed is en waar dat voor staat.

VANDAAG