Kostprijs energie te hoog; moet onder SRD 1

Het hoofdkantoor van de EBS. Foto: Suriname Herald
Print Friendly, PDF & Email

Zowel coalitie als oppositie in het parlement zijn het erover eens dat de kostprijs van energie, gisteren gepresenteerd door minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, te hoog is. De regering moet de cijfers opnieuw gaan bekijken en aanpassen, gaf VHP-fractieleider Asis Gajadien aan.

Als gekeken wordt naar de realisatiecijfers van de afgelopen acht maanden concludeert Gajadien dat de gepresenteerde cijfers te hoog zijn en ook niet geloofwaardig. De prijs van 1 kWh moet onder de SRD 1 zijn. Hij voert verder aan dat de huidige energietarieven niet stimulerend zijn voor de productie.

Oppositiefractieleider Rabin Parmessar (NDP) heeft een eigen berekening gemaakt. Daarin stelt hij vast dat met de gepresenteerde cijfers minimaal 1 miljoen Surinaamse dollar uit de zakken van het volk genomen wordt, dat het al heel moeilijk heeft met de lastenverzwarende maatregelen van de overheid.

Hij roept de regering op om een realistische berekening te maken en de juiste cijfers te presenteren. Ook wil de parlementariër weten waarom er gekozen is voor deze naar zijn mening oneerlijke calculaties. "U zoekt naar allerlei mogelijkheden om geld uit de zakken van de burgers te halen", zei Parmessar in zijn betoog, verwijtend naar de regering.

De parlementariërs hebben hun twijfels over het rapport van de Energie Autoriteit Suriname (EAS). Zo hebben ze uit een rapport van de EAS met cijfers kunnen bewijzen dat de Energiebedrijven Suriname (EBS) genoeg geld maakt, maar in het berekenen van de kostprijs niet realistische cijfers heeft aangegeven.

De regering en EBS hebben een kostprijs opgegeven van tussen de 0,14 tot 0,17 US-dollarcent, terwijl de kostprijs op 0,9 US-dollarcent uitkomt. De parlementariërs hopen dat er een betere berekening komt, zodat de samenleving niet de dupe wordt van de onrealistische cijfers.

Donderdag komt de regering aan het woord. De bedoeling is dat ingegaan zal worden op de vragen en opmerkingen van de parlementariërs.

Jerrel Harderwijk

VANDAAG