KPS jaagt sollicitanten in de kosten

Print Friendly, PDF & Email

Personen die in 2019 hadden gesolliciteerd naar de functie van aspirant-agent bij het Korps Politie Suriname (KPS) en alle testen met succes hebben afgerond, zijn zonder opgaaf van reden uit de selectie verwijderd. Althans, dat is het relaas van drie gedupeerden aan Suriname Herald.

Een moeder van één van de geselecteerden vertelt aan de redactie dat haar zoon gehuild heeft, nadat hij het teleurstellende nieuws had vernomen. "Hij heeft zoveel geld uitgegeven om de screeningstesten uit te voeren. Wie geeft hem dat geld terug?", vraagt de vrouw zich af, die zich zonder succes tot NPS-parlementariër Patricia Etnel had gewend.

Commissie verwijderd
Een andere sollicitant betreft een twintiger met een middelbare schoolopleiding. "Ik voldoe aan alle eisen en heb alle testen positief doorlopen", zegt de radeloze jongeheer.

In juli 2020 was de groep opgeroepen voor het opnemen van kledingmaten. Toen is hun voorgehouden dat zij hun baan en school moesten opzeggen, want de opleiding zou in oktober vorig jaar van start gaan. Daarnaast kregen de geselecteerden een lijst van spullen die zij moesten aanschaffen. In oktober kreeg de groep te horen dat de lichting wegens omstandigheden niet doorgaat.

In januari moesten de geselecteerden naar de Forensische Opsporing om na te kunnen gaan als er personen zijn met een criminele achtergrond. "Er komt plotseling een commissie die geselecteerden verwijderd. Ik ben naar HRM van het KPS geweest en kreeg daar het slechte nieuws te horen. Ik heb zoveel moeite gedaan. Ik heb zoveel geld verspild aan een medische- en psychologische test. Ik heb twee jaar voor niets verloren. Wie vergoedt me daarvoor?", vraagt de geselecteerde zich af.

De jongeman zegt dat hij graag politieagent wilde worden. "Zoveel kansen gekregen, maar ik heb afgezegd. Ik ben nooit in aanraking gekomen met de politie noch iemand in mijn familie. Er zijn personen die ouder zijn dan 30 maar ze zijn niet verwijderd, terwijl de leeftijdsgrens gesteld is op 18-28 jaar."

Een ander deel van de geselecteerden heeft een raadsman in de arm genomen.

Naomi Hoever

VANDAAG