Abiamofo: “Overheid heeft energiesubsidie niet 100 procent afgebouwd”

Minister David Abiamofo. Beeld: DNA TV
Print Friendly, PDF & Email

“De overheid heeft de subsidie niet 100 procent afgebouwd. Dus er is nog steeds sprake van subsidie.” Zo informeerde minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) De Nationale Assemblee (DNA) vorige week tijdens een openbare vergadering. De bewindsman ging daarbij in op vragen betreffende de nieuwe tarievenstructuur. Hij onderstreept de mening van het college dat er rekening moet worden gehouden met de minderdraagkrachtigen in de samenleving.

“De regering moet inderdaad de kwetsbaren identificeren in de samenleving die niet kunnen betalen. Maar dat heeft te maken met het algemeen subsidiebeleid”. De regering heeft daarom op basis van het draagvermogen van de staat het besluit genomen om SRD 500 miljoen beschikbaar te stellen voor subsidie.

De bewindsman presenteerde in dit kader de nieuwe situatie voor wat betreft het terugbrengen van de subsidie voor de fase 1, 2 en 3 aansluitingen. “De overheid heeft de subsidie niet 100 procent afgebouwd. Dit is de werkelijke situatie wanneer we praten over subsidie. Dus er is nog steeds sprake van subsidie”.

Minister Abiamofo benadrukt dat de impact van het beleid ten aanzien van subjectsubsidie - waarbij niet eenieder meer wordt gesubsidieerd - naar de juiste definitie van het woord wordt gepresenteerd. Hiermee is de regering ook bezig. De bewindsman blijft er wel bij dat middels de nieuwe tarievenmethodologie met rationalisatie de hele energievoorzieningssector inzichtelijk gemaakt is.

“Het heeft te maken met factoren die bijdragen aan, maar ook invloed hebben op de kostprijs van energie. Die factoren zijn nu helemaal duidelijk”, aldus de NH-minister. Hij voegt eraan toe dat de overheid op heel wat van die factoren helaas geen invloed heeft.

VANDAAG